Upad u prostorije Radija BIR zbog kojeg urednici mogu biti ponosni

Urednik Radija Islamske zajednice u BiH (Radio BIR) Ismet Bećar, podijelio je zanimljivu priču o slušateljki tog medija. Iako kratka, priča vjerno pokazuje etape historije jednog naroda: period kada se ona morala šutjeti i novo vrijeme, iako je plaćeno velikom žrtvom, u kojem Bošnjaci – muslimani mogu reći gdje pripadaju, ko su i kakve su im komšije. Vidljivo je i kakve je slušatelje privukao i profilirao Radio BIR. Preporučujemo ovo Bećarevo zanimljivo prepričavanje događaja:

Prije neki dan, rano ujutro u redakciji sam zatekao stariju gospođu. Željela je uplatnicu za članstvo u Klubu prijatelja Radija BIR, a onda mi se obratila:

– Slušajte, ja sam prosvjetna radnica u penziji. I reći ću vam da je iznos koji želim uplatiti mizeran.

Mucao sam kako ona i ne treba ništa platiti, te da je to koncept namijenjen našim poslovnim prijateljima, da služi razvijanju lojalnosti i partnerstva, a da ona može popiti kahvu, obići studio i upoznati neke od kolega. Način na koji sam je pokušao utješiti, očigledno je isprovocirao tu razboritu ženu:

– Slušaj me mladiću, ne plaćam ja tvoju članarinu, već potvrđujem da pripadam tamo gdje mi je mjesto. Bila sam beba u bešici kad je četnik upao u našu kuću. Podigao je moju ponjavu, nadnio se, i ponovo je bacio na mene. Nije me zaklao jer sam žensko! Došla sam u Sarajevo, završila fakultet, provela radni vijek, dospjela u penziju, ni mukajet. A Radio BIR o tome danas slobodno govori!

Buljio sam u nju, ukočen u svom neprirodnom položaju tijela, stopiran u tom trajućem intervalu slabosti i zaprepaštenja.

– Nego piši: 5 maraka za april, 5 maraka za maj i 5 maraka za juni! Ta je uplatnica mojoj djeci. Neka vide da sam zauzela stranu.

Uzmem pedeset, odem usitnim, vratim kusur, dam uplatnicu. Ode.

Islamska zajednica nije organizacija profita ni materijalnih dobara. Da je do imanja, bestraga bi nestala za onih dugih godina njenog pljačkanja i siromašenja, kad osim naroda nije imala ništa. Njena moć je u idejama koje baštini, njima zacjeljuje, uspravlja i ohrabruje svoj narod.

A onaj za kim se povede njegov narod, taj gurbetu nikad ne polaže račun!

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo: