Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Umro je jedan dobar i neponovljiv čovjek, Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, čuveni kantautor iz Novog Sada preminuo je u 67. godini u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) gdje se liječio od COVID-19.

Balašević je u utorak primljen u Infektivnu kliniku KCV zbog upale pluća, ali se njegovo stanje iznenada pogoršalo danas popodne zbog ranijih hroničnih zdravstvenih problema koje je imao, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužna vijest brzo se proširila po društvenim mrežama, a potvrđena je i iz Kliničkog centra Vojvodine.

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, troje djece i dve unuke, i veliki broj ljubitelja njegovih pjesama širom bivše Jugoslavije.

“Postoji jedan nerešivi problem u Novom Sadu: oni koji te vole to ne umeju da pokažu, a oni koji te mrze to ne umeju da sakriju“, govorio je Đorđe Balašević svojevremeno objašnjavajući odnos sa svojim rodnim gradom i njegovim sugrađanima.

Ipak, koncerti koje je držao u svom rodnom gradu uvijek su bili rasprodati, a koliko vole svog Đoleta Novosađani su večeras pokazali i na centralnom Trgu slobode, gdje je na stotine ljudi došlo da se paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća uz spomenik Svetozaru Miletiću oproste od svog najpoznatijeg sugrađanina čije pjesme su se pjevale i pjevaju od Vardara do Triglava.

Trg slobode, mjesto na kome je i Balašević nastupao pred svojim sugrađanima, tako se spontano pretvorio u mjesto komemoracije na kome su se slušale njegove pjesme s mobilnih telefona, dok su Novosađani ćutke, prilazili Miletićevom spomeniku da odaju posljednju poštu „panonskom mornaru“. Zvuk Balaševićevih pjesama s mobilnih telefona zamijenila je melodija „Kad odem“ koja je puštena s razglasa iz Gradske kuće, a centrom grada se razlijegao aplauz.

Zbog smrti Đorđa Balaševića, koji je i prvi dobitnik najznačajnijeg gradskog priznanja – Februarske nagrade, zastave ispred Gradske kuće spuštene su na pola koplja.