Udruženje žrtava genocida: Srbija i Hrvatska kriju informacije o nestalim

U povodu obilježavanja Dana nestalih, Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine podsjeća da se u BiH traga za još oko sedam hiljada ubijenih osoba, ali da susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, koje su po presudama međunarodnih sudova odgovorne za udruženi zločinački poduhvat i nesprječavanje genocida u BiH, tvrde da će nastaviti za njihovim traganjem.

– Pozivamo ih da konačno otvore vlastite arhive i pronađu tragove gdje su i ko je ubio toliki broj ljudi i na taj način pokažu svoju spremnost za traganjem za ubijenim – navodi se u saopćenju Udruženja žrtava genocida.

Podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini tokom agresije ubijeno više od sto hiljada građana, od čega je oko četrdeset hiljada osoba, po evidenciji državnih institucija, ubijeno, a zatim skrivano na raznim lokacijama širom u BiH, ali i u susjednim zemljama.

Ističu da je velikim naporom, prije svega, porodica, zatim Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba i domaćih institucija, znatan broj ubijenih pronađen i dostojno sahranjen.

– U srpsko-hrvatskim arhivima nalazi se istina o hiljadama ubijenih državljana BiH. Samo oni znaju i mogu prekinuti užasnu bol koju trpe porodice i pomoći da njihovi najmiliji pronađu svoj smiraj. Njihova šutnja je nastavak agresivne politike prema BiH i njenim građanima – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.