UDRUŽENJE “MINORES”! Najugroženijima u Mostaru dostavljaju hranu i lijekove

Mladići i djevojke okupljeni u Udruženje Minores, koje inače brine o beskućnicima na području Mostara, u posljednje vrijeme aktivni su gotovo tokom cijelog dana, ali ovog puta radeći na snabdijevanju starijih osoba kojim je uslijed pandemije koronavirusa ograničeno ili onemogućeno kretanje.

Iz Minoresa su, kada je nastupila vanredna situacija u zemlji, putem društvenih mreža pozivali sve koji su u mogućnosti da provjere kod starijih komšija da li im je nešto potrebno i kako se ustvari nose sa mjerama opreza i samoizolacije, uz topao poziv i mladima Mostara da se stave na raspolaganje i postanu volonteri.

Ističu i kako su dosad sve ugrožene porodice i pojedince snabdijeli i hranom i lijekovima, a zahtjeva za pomoć imali su i više nego što se može pokriti. Posao je, otkako je nastupila vanredna situacija, organiziran na način da se pozivi upućeni Civilnoj zaštiti prosljeđuju i njima.

U Udruženju su oduševljeni dosadašnjim interesovanjem volonterki i volontera, a budući da su dužni paziti na svoje i zdravlje sugrađana, odmah su formirani timovi za različite dijelove grada.

Već u početku javilo im se oko stotinu volontera. Svaki od njih s početkom dana dobija podatke o osobama koje mora posjetiti. Dobra okolnost je i to što svi novi volonteri imaju volju raditi svakodnevno i što su uglavnom tokom cijelog dana na raspolaganju. Posebno se vodilo računa i o tome da li netko od njih dolazi iz porodica u kojima ima osoba narušenog zdravlja.

“Ovo puta smo se spontano organizovali. Danas obavljamo kupovine po cijelom gradu, a u saradnji sa Kebab Houseom dostavljamo i deset kuhanih obroka za osobe koje nisu u mogućnosti da to sebi same osiguraju”, kazala je za Anadolu Agency (AA) predsjednica Udruženja Nina Škoro.

Napominje da u ovom trenutku na terenu djeluje desetak volontera, i to na način da se ne približavaju jedni drugima i da komunikaciju uglavnom ostvaruju telefonom. Povećan je odnedavno i broj upita ljudi koji su radili za dnevnice, a usljed pandemije su ostali bez posla.

Iz Minoresa su ponovo zahvalili svima koji su donirali hranu, higijenska sredstva i lijekove, te na poseban način članicama, članovima i vrijednim ljudima koji marljivo obilaze kompletan grad i okolicu, a kako bi najugroženiji članovi društva bili mirni i zbrinuti u teškim danima.

Aktivistkinje u akciji, Mostar

 

0