U zemljotresu u Hrvatskoj poginulo sedam osoba

Potres od 6,2 stupnja po Richteru pogodio je danas u 12,29 sati hrvatske gradove Petrinju i Sisak gdje je nanio velike materijalne štete te odnio sedam života, a njegova snaga osjetila se i u Zagrebu, u velikom dijelu Hrvatske i susjedne Slovenije i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć u ljudstvu i opremi prema Petrinji i Sisku upućena je iz brojnih hrvatskih gradova s ciljem pronalaska eventualnih žrtava koje se nalaze ispod ruševina te sanacije ruševina.

Na terenu Petrinje i Siska u akciji su pripadnici Hrvatske vojske, vatrogasci, građani i pripadnici drugih službi.

U potresu je u Petrinji smrtno stradala 12-godišnja djevojčica.

Jučerašnji potres snage pet stupnjeva po Richteru, a potom i dva manja potresa snage oko četiri stupnja po Richteru, koji su također imali epicentar pet kilometara jugozapadno od Petrinje, bili su samo najava današnjeg.

Prema riječima seizmologa, potres koji je pogodio Petrinju do sada je najjači potres otkada se vodi evidencija. Seizmička aktivnost nije prestala, tlo podrhtava, a očekuje se i naknadna seizmološka aktivnost.

Zbog razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i šire područje Sisačko-moslavačke županije ukinute su međužupanijske propusnice koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa.

“Sada je jasno da će za obnovu trebati puno više od onih 20 milijuna kn koje smo jučer najavili i to ćemo omogućiti. Ono što je najvažnije sada je da večeras nitko ne smije biti bez krova nad glavom i to ćemo organizirati.Već su nam se javili čelnici brojnih država i europskih institucija te su ponudili pomoć. Obnovit će se i Petrinja i Sisak, ali nećemo zaboraviti ni okolna manja sela. Svi će dobiti potrebnu pomoć”, objavila je Vlada RH na Twitteru.

Nastradala je bolnica u Petrinji, u kojoj ima i COVID pacijenata, a pacijenti čekaju helikopter Hrvatske vojske koji bi ih prebacio u zagrebačke bolnice.

Zbog okolnosti, prometovanje od Zagreba prema Sisku i Petrinji kranje je otežano.

Potresom pogođenu Petrinju i Sisak danas su ponovno posjetili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković.

0