U Domu OSBiH održan svečani koncert i prijem u povodu katoličkog Božića

Svečani koncert i prijem u povodu katoličkog Božića, čiji je domaćin bila ministrica odbrane BiH Marina Penedeš, održan je u utorak u Domu oružanih BiH u Sarajevu.

Ministrica Pendeš se na početku zahvalila prisutnima koji su došli da zajedno, s radošću, obilježe dolazak Božića, najradosnijeg kršćanskog, katoličkog blagdana.

Po njenim riječima, vrijeme prije Božića, vrijeme adventa, je vrijeme koje je oblježeno mirom, svjetlošću, nadom, ljubavlju i vjerom.

– Samo čovjek koji je u miru sam sa sobom, a pogotovo u miru s drugima, može doživjeti mir u duši i zahvalno srce. Zato želim potaknuti sve nas da porazmislimo da li smo u miru sa samim sobom, da poduzmemo sve da budemo u miru s drugima, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože i drugačije političko razmišljanje – navela je ministrica Pendeš.

Dodala je da je ovo također i noć, gdje pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kroz glazbu, pjesmu, žele poslati poruku zahvalnosti. Zahvalila se prisutnim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BiH što su donosili jako bitne odluke za Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH.

– Smatram da mi svi zajedno, koji su u izvršnoj i političkoj vlasti, trebamo učiniti sve da naš vojnik, naš dočasnik, naš časnik, budu zadovoljni svojim statusom, svojom plaćom. U tom smislu ja vam se unaprijed zahvaljujem za svu potporu – kazala je ministrica odbrane BiH.

Na kraju je svim katolicima i pravoslavcima čestitala nadolazeći blagnad Božića, a svim građanima je poželjela uspješniju i bolju 2020. godinu.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić koji je kazao da su katolici radosni zato što je ovaj kulturni i vjerski događaj znak otovorenosti i širine Ministastva odbrane BiH.

– Još više smo radosni zbog prisutnosti vas, dragih prijatelja, pa polazeći upravo od toga i ove godine bih izrekao svoju božićnu želju. Svi smo stvorenja jedinoga Boga, te po tomu, i pored činjenice što različito vjerujemo i razmišljamo, između sebe jesmo braća i sestre. To što smo ljudi starije je od svake druge pripadnosti i identiteta. Odnosno, plemenita ljudskost je prirodan temelj za svaku nadgradnju, jer bez nje ne može biti ni dobra katolika, ni dobra pravoslavca, ni dobra muslimana. Stoga nju trebamo uvijek iznova otkrivati, nju u sebi njegovati i odgajati, na nju biti ponosni i ljubomorno je čuvati – poručio je mons. Tomo Vukšić.

Na kraju je katolicima poželio sretan i blagoslovljen Božić, a svim građanima sretnu 2020. godinu.

Svečanom koncertu i prijemu prisustvovali su predstavnici političkog, vojnog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.

U bogatom muzičkom programu nastupio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH s gostima.

Svečanost u Sarajevu