U Bratuncu otvorena izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”

Povodom Dana džamija, a u sklopu obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Bratuncu”, danas je u bratunačkom kompleksu Memorijalnog centra Veljaci otvorena izložba slika “Obnovljene bratunačke džamije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložbu su organizirali Medžlis Islamske zajednice Bratunac i BZK “Preporod” Bratunac, a uz pokroviteljstvo Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o postavci slika autorica Amine i Lamije Salkić, polaznica škole slikanja “Vršanin”.

Izložbu je otvorio potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, koji je zahvalio autoricama na njihovom doprinosu u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca.

“Danas smo ovdje da otvorimo novu fazu kada je u pitanju dokumentovanje i obilježavanje dana kada su Bošnjaci protjerani s prostora općine Bratunac, kada je izvršena agresija na naše domove, na naš grad i na našu domovinu. Hvala Lamiji i Amini što su dale svoj doprinos u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovom gradu, na zločine protiv naših vjerskih objekata”, rekao je Salkić.

Ističući kako je današnja izložba veliki doprinos i iskorak koji će biti nastavljen i u budućnosti, Salkić je kazao da treba iskoristiti priliku da se historija piše onakva kakva je i bila.

“Ako mi ne iskoristimo priliku, ne dokumentujemo i ne zapišemo ono što se dešavalo nad našim narodom, istinom, neko će tu historiju ispisati na način kako to njemu odgovara. Zato nemojte šutjeti, nemojte se skrivati i govorite o onome što se dešavalo. Obaveza nas koji smo preživjeli je da govorimo”, poručio je Salkić.