Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Tužioci nisu mogli ni dokazati, niti opisati krivična djela, tuženi nisu ostvarili korist

Braniteljka premijera Federacije Fadila Novalića, Vasvija Vidović, nakon ročišta na Sudu BiH o određivanju pritvora za njenog branjenika te suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “FH Srebrena malina” Fikreta Hodžića, obratila se medijima i predočila suštinske razloge zbog kojih smatra da tužioci nisu u pravu.

– Navodi Tužilaštva su potpuno paušalni, nisu zasnovani na dokazima. Pranje novaca i druga krivična djela (koja se osumnjičenima stavljaju na teret) ne samo da nisu potkrijepljena dokazima, nego, štaviše, nisu opisana. Tužilaštvo ne posmatra događaj u vremenu u kojem se on desio, niti ga posmatra u kontekstu propisa koji regulišu rad državnog organa, objasnila je Vidović.

Osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotreba položaja i/ili ovlasti radi sticanja koristi i pranje novca. U cijeloj priči oko respiratora gubi se iz vida da se novcu ne gubi trag. Poznate su cijene respiratora i ostali troškovi. I transakcije su vidljive, kao i naručioci, nabavljači, trgovci i proizvođači. To što ne nedostaje niti fening, razlog je što će pritvoreni trojac biti pušten, a onda i oslobođen optužbi. Nije moguće budžetski novac “oprati”. Ta radnja se vrši iz drugog smjera, legalizovanjem nelegalnog novca.

Tužioci su uspjeli samo dokazati da se trojka udružila, a što je sasvim normalno u datim okolnostima. To udruživanje je bilo iz razloga rješavanja gorućeg pitanja za Federaciju, a ne zbog pranja novca ili stvaranja neke druge protuzakonite koristi. Drugačije kazano, tužioci nisu mogli dokazati koja je to korist, koji je to novac ili drugi protuzakoniti ishod udruživanja. Zbog nedostatka dokaza da je udruživanje rezultiralo bilo kakvom nedozvoljenom dobiti, kako je i kazala Vidović, tužioci nisu mogli čak ni opisati navodna krivična djela. Zato Novalić, Solak i Hodžić neće moći biti zatvoreni niti osuđeni.

Ipak, postoji mogućnost da pod strahovitim pritiskom javnosti, od kojeg se očigledno i Tužilaštvo boji, Novaliću, Solaku a možda i Hodžiću, pokuša nametnuti krivica jer su u želji da nabave respiratore, posegli za skraćivanjem procedura i tokova kojim idu dokumenti. Vjerovatno su u toj brzini i zbog naglih promjena na tržištu, i modelirali dijelove narudžbenica te ih podešavali modelima respiratora koje su Kinezi mogli prodati. Maksimalno što će polučiti istraga je da su akteri bili nedovoljno oprezni, ali bez svijesti i namjere o počinjenju krivičnog djela. To nije rezulatat udruživanja radi počinjenja kriminalnih radnji, već snalažljivost i prodornost kojom se htjelo, ne zaobići zakoni, već preduhitriti druge brojne i moćne konkurente koji su se našli u globalnoj utrci za tada najtraženijom robom na planeti. Da su osumnjičeni bili kukavice i beskičmenjaci, da su se prepustili tromoj i samodovoljnoj birokraciji iz mnogobrojnih kabineta državnih institucija, ko zna kakav bi bio bilans epidemiološke situacije u Federaciji.

DEBLOKADA.COM

I Boškova majka je izdala Sarajevo, slobodno se osjećala među četničkom vojskom (VIDEO)