Turska u posljednjih pet dana na sjeveru Sirije neutralisala 39 terorista

urske oružane snage (TSK) u posljednjih pet dana na sjeveru Sirije neutralisale su 39 terorista u fazi pripreme napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je da turske snage nastavljaju borbu protiv terorizma u zemlji i okruženju.

Prošle nedjelje na području operacije “Izvor mira” otkrivena su četiri teroriste PKK/YPG, uključujuči dvojicu snajperista, koji su pripremali napad na Aridiyah. Teroristi su neutralisani.

Još trojica terorista neutralisana su na području Tel Rifata, a četiri na području Seyh Isa i Ayn Daknaha. Još devet terorista neutralisano je u Afrinu, a 19 u Munbiju.

Od 2016. godine, Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (2019.).

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.