TURSKA! Počela završna faza izgradnje prvog reaktora nuklearne elektrane Akkuyu

Započela je završna faza izgradnje prvog reaktora Nuklearne elektrane Akkuyu (NPP), saopćila je u danas kompanija AEM-tehnologija, koja djeluje zajedno s Rosatomovim strojarskim odjelom Atomenergomash, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci u Atommashu, volgodonskom ogranku AEM-tehnologije, započeli su kontrolni sklop reaktora, njegovih unutarnjih i vanjskih dijelova.

Kontrolni sklop ključna je operacija tijekom koje se provjerava sklop svih proizvedenih unutarnjih i vanjskih dijelova reaktorskog postrojenja. Ova se operacija izvodi u specijalnoj podzemnoj izolaciji.

“Bačva jezgre teška 73 tone smještena je unutar reaktora. Instalira se pregrada jezgre teške 38 tona, zaštitne cijevne jedinice teške 68 tona i poklopca reaktora teškog 90 tona”, navodi se u priopćenju.

Tokom montaže će biti ugrađeni odgovarajući pričvrsni ključevi koji osiguravaju uređaj za centriranje poklopca reaktora. Izvršit će se i sve potrebne provjere sistema za zaštitu poklopca i ostatka reaktorskog kompleksa.

U budućnosti će kontrolni sklop značajno smanjiti vrijeme potrebno za ugradnju reaktora s unutarnjim dijelovima na mjestu nuklearne elektrane u izgradnji u Turskoj.

Međuvladin sporazum između Turske i Rusije potpisan je u maju 2010. godine za izgranju Nuklearne elektrane Akkuyu, u kojoj će biti smještene četiri VVER-1200 energetske jedinice ukupne instalirane snage 4.800 megavata.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin su 3. aprila 2018. godine prisustvovali ceremoniji postavljanja temelja nuklearne elektrane.

Prvi reaktor nuklearne elektrane Akkuyu bi trebao biti operativan 2023. godine.

1+