Turska kompanija pretvorila helikopter u bespilotnu letjelicu impozantnih sposobnosti

Turska kompanija Titra Technology pretvorila je helikopter u bespilotnu letjelicu sa impozantnim kapacitetima letenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik kompanije Selman Donmez za AA je kazao kako je osnovni zadatak bio da se eliminira potreba za pilotom, a da se zadrže karakteristike visine, trajanja i opterećenja pri letovima.

U projekt su bili uključeni i stručnjaci iz Bjelorusije, a bespilotni helikopter može nositi teret do 160 kilograma i letjeti na visini iznad 4.572 metra. Bespilotna letjelica u jednom letu može preći između 800 i 850 kilometara, a karakteristike joj daju širok dijapazon korištenja u vojne i civilne svrhe.

“Cilj kompanije dalje je da povećamo udio domaće proizvodnje i da masovnu proizvodnju pokrenemo do kraja naredne godine“, kazao je Donmez.

On je, također, kazao da se letjelica može koristiti u području komunikacija integriranjem bazne stanice u hitnim slučajevima i katastrofama te u logističke svrhe zahvaljujući velikoj nosivosti. “Također može obavljati zadatke poput isporuke municije i opskrbe područjima vojnih operacija“, istakao je Donmez.

0