TIKA podržala rad Udruženja žena ”Sehara“ iz Goražda

Turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donacijom materijala podržala je rad Udruženja žena ”Sehara“ iz Goražda, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju TIKA-e navodi se kako udruženje djeluje od 2012. te da su organizirali mnoge radionice kako bi pomogli, između ostalog, poboljšanje ekonomske situacije žena žrtava rata i žrtava nasilja.

Navodi se kako Udruženje, pored edukacije tkanja, pletenja, šivenja, izrade suvenira i nakita, organizuje i izložbe. U saopćenju je rečeno kako je TIKA rad Udruženja pomogla donacijom materijala među kojima su pamuk, vuna, svila i drugi.

Predsjednica udruženja Fadila Radmilović kazala je kako su edukacije žena žrtava rata i žrtava nasilja, koje su jedna od ranjivih grupa društva, važne u prevazilaženju doživljene traume te ponovnom uključivanju u društveni život.

Koordinator programa TIKA-e Sarajevo Muhammed Unal kazao je kako snažne žene u društvu ukazuju na snažnu porodicu, ali i državu.

”TIKA pridaje važnost projektima iskorjenjivanja zlostavljanja i nasilja nad ženama. Drago nam je da radionicama možemo biti dio projekta ekonomske podrške i ponovnog uključivanja žena žrtava u društveni život”, rekao je on.