Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Studenti iz RS ne daju ploču sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

Unija Studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale poručili su da nema ništa od skidanja ploče sa imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa zgrade Doma, bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Incko lično.

– Radovan Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske, zemlje koja je naša domovina, koju volimo svim srcem, koju niko neće vrijeđati i napadati bez da dobije povratnu reakciju. Lik i djelo Radovana Karadžića će uvijek živjeti kroz sve stanovnike Republike Srpske, posebno kroz nas studente, koji ćemo ga uvijek poštovati i pamtiti – naveli su studenti u zajedničkom saopštenju.

Ukoliko je najveći problem tabla koja se nalazi na zgradi Studentskog doma, studenti su poručili Incku kako vjeruju da je misija OHR-a u BiH završena, jer su očigledno svi veći problemi riješeni.

Podsjetili su da se Incko nikada nije osvrnuo na ulice koje kose naziv po bivšem ratnom komandantu Aliji Izetbegoviću, da nije spomenuo protjerivanje Srba iz Sarajeva, zločin u Dobrovoljačkoj ulici, Kazane i mnoge druge zločine koji su se dešavali na ovim prostorima.

– Ovim je Incko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude – navedeno je u saopštenju.

Studenti su podsjetili da visoki predstavnik u BiH, prema Aneksu 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ima nadležnosti da bude posrednik u izgradnji mira i demokratskih procesa u BiH, a ne nadležnost da se bavi skidanjem tabli i izmjenom istorije jednog naroda.