STAVOVI KAO KOD NEGATORA BiH? Čak 40 posto podrške Damiru Nikšiću dolazi iz RS-a

Damir Nikšić je zastupnik u sarajevskoj kantonalnoj skupštini. Poznat je po tome što je Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvao klerofašističkom vojskom, pravdajući svoje dezerterstvo i bijeg od obaveze da brani Sarajevo. Nikšić je Ismeta Hadžića-Muteveliju, penzionisanog generala Armije RBiH, nosioca najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” i ratnog komandanta Dobrinjske brigade nazvao bošnjačkim fašistom. Zastupnik je pozivao na brisanje iz memorija genocid nad Bošnjacima u Srebrenici nazivajući ga “komemoracijom i evociranjem stravične stvarnosti iz devedesetih”, pri tome ističući da mu je bitnije praćenje utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije. Iskazivao je antipatije prema braniteljskoj i izbjegličkoj populaciji u Sarajevu kritizirajući “stihijsku izgradnju”. Ovaj političar primijetio je i kritizirao “debalans” u strukturi čuvara parkinga u Sarajevu, tražeći da tu budu zaposleni i vojnici HVO-a i VRS. Konceptualni umjetnik je u sarajevskom tramvaju poručivao “čuvajte se ratnih zločinaca koji žive među vama”, iako je jasno da to nije sredina u kojoj ima ratnih zločinaca.

Koliko su strašne ove ideje i uvrede, toliko je nevjerovatno da one ne dolaze sa Pala ili Sokoca, od sinova vojnika Ratka Mladića ili od navijača banjalučkog Borca. Kroz njegov primjer najbolje je pokazati izgubljenost u stvarnosti bitnog broja građana Sarajeva koji su mu dali glas na izborima te onih iz tog grada koji ga sada podržavaju. Da li je podrška Nikšiću podrška i politici koja liči velikosrpskoj agendi? To se može jednostavno provjeriti. Brojanjem.

Samo na jednoj Nikšićevoj objavi primjećujemo podršku nekoliko stotina osoba iz Republike srpske i dijelom iz Srbije, što je oko 40 posto podrške njegovom defetističkom i antipatriotskom stavu. Nisu slučajno ovi lajkovi došli od onih koji RS smatraju državom, što su učestvovali u agresiji na BiH ili su potomci tih vojnika. Oni pokazuju da se u Sarajevo ušunjala velikosrpska misao koja omalovažava BiH i pokušava je na svaki način pokazati propalim konstruktom. Žestoka negiranja smisla postojanja BiH, neminovno su privukla fanove iz manjeg bh. entiteta.

Ako se pogleda mali dio plejade Nikšićevih pratilaca i poštovalaca, poput Velibora Simića sa Sokoca, fana Radovana Karadžića i Ratka Mladića (pogledati link) ili Ljubomira Čolića koji veliča zloglasnog generala VRS Slavka Lisicu (pogledati link) ili Nebojše Peršunovića iz Šekovića koji ponosno ističe velikosrpsku zastavu (pogledati link), već se nazire sastav onih koji stiskaju dugme ‘like’ za stavove sarajevskog parlamentarca. Dubljim uvidom taj sastav je jasniji. Ovdje je samo mali dio antibosanskih snaga koje u Nikšiću vide svog glasnika u sarajevskoj skupštini pa mu pružaju podršku bez obzira što ne mogu glasati za njega.

Simo Terzić, Pale. Darko Gašević, Sokolac. Ljiljana Vujić-Bekana iz Banja Luke. Goran Jošić, Bijeljina. Ljiljana Balorda, Zvornik. Katarina Rađenović, Banja Luka. Miljana Babić iz Banja Luke. Mirko Vujičić, Nevesinje. Mladen Vučković, Banja Luka. Vladanka Trifković, Višegrad.  Saša Vidović, Bosanska Gradiška. Miloš Gluhović, Pale. Branislav Lacić, Banja Luka. Srđan Vidaković, Vlasenica. Marko Rakić, Višegrad. Sanja Pejović Tošić, Pale. Đorđe Krajišnik, Istočno Sarajevo. Siniša Lazarević, Vlasenica. Ljubomir Čolić, Derventa. Vedran Popov sa Pala. Dušanka Medić, Prnjavor. Jelena Blagovčanin, Pale. Slaven Radanović, Derventa. Predrag Mihajlović, iz Bijeljine. Božidar Vasić, Republika srpska. Dijana Grujić iz Srbije. Rada Savković-Marić iz Prnjavora. Petar Ilić, Srbija. Darija Aleksić, Bijeljina. Vanja Vukmirović, Novi Sad. Anđela Janković, Višegrad. Mićo Samardžić sa Pala. Draško Babić, Bosanska Gradiška. Miodrag Novaković, Kotor Varoš. Željko Zdjelar, Republika srpska, Bosanski Novi. Davorin Dado Ljubišić iz Banja Luke.

DEBLOKADA.COM


Slična objava:

 

 

 

 

0