Stanje na lokalitetu “Lipa” veoma loše: Uslovi u kojim borave migranti katastrofalni

Oko 900 migranata i dalje boravi u šatorima na otvorenom na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa “Lipa”, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, u kojem je prošle sedmice, u srijedu izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora. Migrantima boravak na jako neuslovnom prostoru otežava zima i dolazak hladnijeg vremena. Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća, izjavio je za Anadolu Agency da je “trenutno stanje na lokalitetu “Lipa” koji je zatvoren, jako loše”.

“Crveni križ Grada Bihaća danas je opsluživao migrante. Vremenske prilike koje su gore trenutno su ispod svakog nivoa boravka migranata na toj lokaciji. Možemo reći da su uslovi katastrofalni, da je velika hladnoća, da je danas puhao jak vjetar koji može dovesti do toga da djeluje i na šatore. Tu se stvara mogućnost da dođe i do povreda migranata usljed rušenja tih šatora”, istakao je Midžić.

Kako je kazao, na šatorima ima i snijega koji otežava kompletnu konstrukciju.

“Danas smo podijelili tople obroke, rukavice, kape i šalove tako da smo uradili sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo migrantima na toj lokaciji”, pojasnio je Midžić.

Naglasio je da su danas podijelili oko 1.000 lunch paketa.

“Taj broj varira. Možemo reći da ima oko 900 migranata na samoj lokaciji”, dodao je Midžić.

0