SRPSKA POLITIKA I KOPAČKAMA ZAUZIMA BRČKO! Posjeta Crvene zvezde kao označavanje teritorije

Portal Deblokada.com je za kratko vrijeme rada nekoliko puta skretao pažnju na procese koji se odvijaju u Brčko distriktu, a koji za cilj imaju ovladavanje ovom strateški najbitnijom tačkom u BiH od strane srpske politike. Podsjećamo, Brčko je bh. distrikt i ni Federacija niti RS nemaju pravo vlasništva nad ovim područjem. S druge strane, jer presijeca RS na dva dijela, za ovaj entitet je posebno bitno da imaju kontrolu nad ovim gradom na Savi. Najprije smo u tekstu ‘Ključ opstanka BiH! Da li smo zaboravili da Brčko razdvaja RS?’ govorili o nezainteresovanosti prodržavnih politika uz koju se, paralelno, odvija strateško i taktičko djelovanje iz Republike srpske prema Brčkom. Donijeli smo i vijest da se u Brčkom osniva visokoškolska ustanova za koju postoje indicije da će biti pod kontrolom faktora iz RS. Pisali smo i o Uredu Vlade RS-a u kojem često borave njeni ministri, te je u istom tekstu navedeno kako Vlada Republike Srbije ulaže u vrtiće (‘Pasivnost Bošnjaka! Pogledajte kako srpska politika ovladava Brčko distriktom’).

Da je očigledna namjera snaga iz RS-a da ovladaju ovom žilom-kucavicom i tačkom od koje zavisi ovaj entitet, dokazuje i jedna, naizgled lepršava posjeta Brčkom. Naime, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić ugostio je 14. oktobra u Gradskoj vijećnici izaslanstvo FK Crvene zvezde iz Beograda, predvođeno predsjednikom Upravnog odbora Svetozarom Mijailovićem te legendama fudbalske ekipe iz proteklog razdoblja i igračima koji su danas u timu, kapitenom Markom Marinom i Milanom Gajićem.

“Predstavnici Crvene zvezde počastili su nas svojim prisustvom te potvrdili sve ono što smo znali, da je riječ o izuzetnom sportskom kolektivu, ali i ljudima koji imaju osjećaj i senzibilitet za armiju svojih navijača. Bilo je zadovoljstvo družiti se s njima”, rekao je gradonačelnik Milić te dodao kako je susret organiziran zahvaljujući brčanskom Udruženju navijača ‘Crvena zvezda’.

I ovim se želi nametnuti to da Brčko pripada srpskom korpusu, čak i u oblasti sporta. Prihvatajući da sport treba gledati drugačijim očima i vrednovati rezultate i postignuća njegovih aktera, isto tako je tačno da i sport, posebno fudbal, nose sa sobom legitimaciju nacionalne pripadnosti, nacionalnog ponosa i slično, pa je jasno da su navijači ovog kluba, uglavnom, iz srpskog nacionalnog korpusa, na srpskom nacionalnom teritoriju. Teritorija koju pokriva Zvezdin utjecaj, evo odnosi se i na Brčko, više je nego jasno da se želi reći ovom posjetom.

Tako je predsjednik Upravnog odbora Crvene zvezde Svetozar Mijailović istaknuo da je posjet Brčkom ispunjenje obaveze FK Crvena Zvezda prema navijačima u Brčkom, koji su, kako je naveo, vjerni pratitelji Zvezde, gdje god ona igrala.

“Želimo da imamo baš takve navijače i drago mi je da sam čuo da se Udruženje bavi i humanitarnim radom i na taj način čini sport i sve ono što se u vezi sporta događa ljepšim i prihvatljivijim, dodao je Mijailović.

DEBLOKADA.COM

Ekipa Crvene zvezde u posjeti kod gradonačelnika Brčkog