Službenici FUP-a izvršili pretres na 9 lokacija i uhitili 8 osoba iz Mostara

Policijski službenici Federalne uprave policije započeli su u ponedjeljak operativnu akciju kodnog naziva “Inpact” u kojoj su izvršili pretres na 9 lokacija na području Mostara i uhapsili 8 osoba iz toga grada, a koji se sumnjiče za izvršenje kaznenenih djela organiziranog kriminala u svezi s kaznenim djelima iznude, prevare i otmicu.

Uhapšeni su: S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), a pretres je izvršen po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru.

Njih se sumnjiči da su se u mjesecu martu ove godine 2020. godine, planski udružili u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ”Audi A6” i novčani iznos od 3.400 marakas, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo “BMW” čija je vrijednost cca 30.000 maraka, i novac u iznosu od 2.000 maraka, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predne na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prilikom pretresa je do sada pronađena nepoznata materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge “amfetamin” i “cannabis sativa L” vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih kaznenih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Značajnu podršku u realizacije ove akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, navodi se u saopćenju.

0