SIROMAŠNIJI ENTITET! Industrijska proizvodnja u RS pala za 14,7 odsto

Privreda u Republici Srpskoj već neko vrijeme bilježi negativne ekonomske pokazatelje, što potvrđuje podatak da je industrijska proizvodnja u prvom polugodištu ove godine smanjena za čak 14,7 odsto u odnosu na isti period lani.

Glas Srpske navodi da u informaciji “Privredna kretanja u Republici Srpskoj i području Komore Banjaluka od januara do juna 2019” navedeno je da je najveći pad proizvodnje zabilježen u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, i to za čak 22,9 odsto u odnosu na isti period lani. Negativnim pokazateljima doprinio je i veliki pad proizvodnje u pogonima prerađivačke industrije.

– Pad proizvodnje u toj industriji u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 11,4 odsto u odnosu na isti period lani. Od ukupno 24 oblasti prerađivačke industrije, u osam je ostvaren rast, dok je u 16 zabilježeno smanjenje proizvodnje – navedeno je u dokumentu Privredne komore RS i Područne privredne komore Banjaluka.

Proizvodnja u oblasti vađenja rude i kamena manja je za 6,8 odsto, a na loše rezultate u toj grani uticalo je smanjenje vađenja uglja i lignita, gdje je do kraja juna zabilježen pad od 22,4 odsto u odnosu na posmatrani period prošle godine.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić ističe da ovakvi ekonomski parametri pokazuju da nisu ostvareni oni rezultati koji su projektovani u Programu ekonomskih reformi.

– Glavni razlog za pad proizvodnje u oblasti električne energije i gasa je prestanak rada Rafinerije nafte u Brodu. Iako je to samo jedno preduzeće, za malu ekonomiju kao što je naša to je veliki gubitak. S druge strane, i Rafinerija ulja Modriča se suočava sa nizom problema, kao i “Elektroprivreda RS” – rekao je Vidić.

On je istakao da posebno zabrinjava pad u prerađivačkoj industriji.

– Minuse u proizvodnji bilježe drvoprerada, prehrambena industrija, metalni sektor, a razlozi su nemogućnost osvajanja novih tržišta, slabija konkurentnost, sve izraženiji nedostatak radne snage te previsoki fiskalni i parafiskalni nameti. U drvnoj industriji smo do sada imali konstantan rast, ali ove godine i tu je došlo do poremećaja, što je alarm da se mora djelovati – kazao je Vidić i izrazio nadu da će predložene mjere Vlade RS do kraja godine ublažiti aktuelne negativne trendove.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić ističe da su najveći problemi u prehrambenoj industriji visoke cijene sirovine, kao i otežana nabavka.

– Mi ove godine bilježimo dobre rezultate jer smo lani nešto lošije poslovali, ali veliki problem su sve izraženije vremenske nepogode, koje smanjuju prinos povrća i voća, što automatski podiže cijene tih proizvoda, ali i otežava njihovu nabavku jer, osim što ih nema kod nas, nema ih ni u okruženju – rekao je Mikić.

Broj zaposlenih u industriji u prvom polugodištu ove godine ostao je nepromijenjen u odnosu na isti period lani.

– U području vađenje ruda i kamena zaposlenost je smanjena za 5,4 odsto, u prerađivačkoj industriji za 0,7 odsto, dok je u proizvodnji i oblasti snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zaposlenost veća za 8,9 odsto – naveli su u Privrednoj komori.

0