Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

SDP vs. SDP! Bravo Nikšiću, neka si osudio Milanovića i stao u odbrambeni zid!

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić reagirao je povodom informacije da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, planira odlikovati vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini.

Nikšić u saopćenju ističe da je mislio kako to nije istina, te da će Milanović preispitati takvu mogućnost.

– Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti – smatra Nikšić.

Ovaj Nikšićev potez je za svaku pohvalu. Ovako se brani država, pravljenjem odbrambenog zida, a ne povlačenjem, ili saplitanjem onih naših snaga koje se odupiru omalovažavanju BiH. Vjerujemo da predsjednik SDP-a zna kako ga historija neće pamtiti zbog opozicijskih žaoki, nego zbog toga koliko je uspio odbraniti BiH. Posebno je pohvalno što je Nikšić kritikovao kolegu, predsjednika stranke koja je na istoj ideološkoj liniji, čak i dijele isti naziv – SDP. Zbog toga, ova reakcija se može svrstati u kategoriju ‘knock out’.

Socijaldemokratska partija BiH, kako navodi predsjednik te stranke, opredjeljena je i predana cilju uspostave države Bosne i Hercegovine u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

– Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali posmatrače koji su spriječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović. Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga – naveo je Nikšić.

Dodaje da je najmanje što je očekivao da će Milanović “odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je saučesnik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim ‘svojim’ zločincima i ‘tuđim’ žrtvama”.

– Ovakvim postupkom on se pokazao kao neko ko pokušava da koketira s nacionalizmom i da pokaže kako je ‘hrabriji’ od svoje prethodnice koja nije imala ‘hrabrosti’ da odlikuje vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini – ocijenio je Nikšić.

Kako navodi, nažalost nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći “tuđmanisti od HDZ-a”.

– Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa makar bio i predsjednik Milanović samo su blijeda kopija HDZ. Uostalom, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada aplaudiraju i kojima se pokušava dodvoriti. Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada druže Zorane smrt fašizmu, sloboda narodu – navodi se u reakciji Nermina Nikšića, saopćeno je iz SDP-a BiH.