SDP optužio DF da su izdali i prevarili, Komšić odgovorio da su u SDP-u politički amateri

Predsjednik Kantonalna organizacije SDP-a BiH Damir Mašić na pres-konferenciji, sazvanoj povodom aktualne političke situacije u Kantonu Sarajevo, kazao da je stranka Demokratske fronte, koja je zajedno sa SBB-om izašla iz koalicije ‘šestorke’, od kada je formirana 2012. “razvaljivala je građansku ideju i ljevicu da bi pravila koaliciju sa SDA, svaki put i 2014. i sada 2019.”.

Iznoseći stavove SDP-a, Mašić je naglasio da se navaljena smjena Vlade KS direktno protivi interesima građana KS.

– Sva istraživanja i ankete su do sada pokazale da su građani razočarani, prije svega izdajom i prevarom od naša dva dojučerašnja koaliciona partnera, SBB-a, a pogotovu DF-a i Željaka Komšića, koji su sada definitvno cjelokupnoj javosti pokazali, koja je misija i svrha DF-a – kazao je Mašić.

On je podsjetio na koji je način formirana koalicija šest stranaka tzv. ‘šestorka’, koja je ukupno dobila dvije trećine glasova građana KS.

– Oni koji su izdali građane KS bit će kažnjeni već na narednim izborima. Građani im ovo neće oprostiti – izjavio je Mašić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić na izvjestan je način odgovorio na ove prozivke iz SDP-a. Kazao je da su “politički amateri iz SDP-a” odbili mogućnost da zajedno kao Bh. blok, sada već bivši, imaju najmanje premijera Federacije BiH i da vode glavnu ulogu na državnom nivou, što im je predlagao.

– Oni nisu htjeli preuzeti odgovornost za upravljanje ključnim političkim procesima i državom, a istovremeno su se odlučili da podapinju gdje god stignu, pa i na pitanju NATO-a, pozivajući na formiranje vlasti bez odluke Predsjedništva kojom bi se odblokirao proces NATO integracija. Jedino što su uspjeli jeste da upropaste historijsku priliku da lijevo – građanske opcije budu predvodnici političkih procesa u uslovima kada su građanske stranke imale veći broj glasova nego SDP 2010. godine- naveo je Komšić.

On ističe da samo zato da bi prikrili svoj kukavičluk i političko slijepilo, iz SDP-a danas neumorno optužuju.

– Međutim, građani nisu slijepi i vide sve to, i građanima svoje gluposti ne mogu prodavati kao svoje vrline – kazao je Komšić.

 

0