SDA POTPIS? Mjerom zabrane okupljanja zabranjena je najavljena parada u Sarajevu?

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH 24. jula 2020. donio je odluku o zabrani okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom. Broj umrlih i zaraženih korona virusom te značajan broj pacijenata koji se nalaze na intenzivnom liječenju, razlozi su za uvođenje novih i pojačanih restrikcija.

Ipak, ova naredba ima jednu bitnu reperkusiju. Ona eliminira mogućnost održavanje parade LGBTIQ osoba “Nije život u četiri zida” najavljene za 23. avgust u Sarajevu. Teško je dokazati da je naredba donesena kako bi nova vlast u Kantonu Sarajevo izbjegla da se parada održi u njihovom mandatu, ali je evidentno kakvo je njeno dejstvo na najavljeni skup. Teško je i potvrditi da je Krizni štab FBiH na neki način realizirao politike opcija koje u Kantonu Sarajevu imaju vlast. Preciznije, iako postoji opravdanje u epidemiološkoj situaciji, može se sumnjati da je SDA nekako izdejstvovala donošenje ovakve odluke na entitetskom nivou. SDA je zainteresovana da se najavljena parada ne održi, ako ne zbog islamskih vjersko-moralnih vrijednosti koje su neupitno i dio njenog strukturalnog i političkog bića, onda i da bi izbjegla kritike koje su upućene prethodnoj vladi Elmedina Konakovića i Edina Forte koja je Sarajevu “poklonila” prvu paradu. Takve su kritike većine stanovnika značajno uzdrmale prethodnu vlast u Sarajevu, pogotovo Konakovića koji je u svoju stranku Narod i pravda deklarativno udjenuo notu privrženosti islamskim vjerskim načelima, pa je zbog skupa “Ima izać'” iz 2019. kod naroda izgubio značajnu podršku, čak i prouzrokovao prezir koji može biti i politički koban.

Ako i ima SDA potpisa u novoj mjeri federalnog kriznog štaba, onda slijedi nekoliko činjenica. Prva je da neodržavanje parade neće biti rezultat jasnog i artikulisanog stava. SDA se neće moći otvoreno hvaliti prekidom lanca paradiranja po Titovoj ulici. Doduše, nije ni do sada zvanično priznala da su onemogućavali paradu već su to pravdali proceduralno-sigurnosnim pojedinostima. Kada bi odluka o zabrani paradiranja 2020. bila javna i autorizovana, bio bi to znak nepokolebljive snage i volje da se istraje u proklamiranim načelima što bi, svakako, dodatno oduševilo mnoge desno orijentirane građane. Kao kompenzaciju, SDA postojećim alternativnim alatima može u javnost etablirati činjenicu da su našli načina da ostanu dosljedni izrečenom, da nisu dozvolili održavanje šarenog skupa u njihovom mandatu. Tako će dodatno pojačati dojam da je njihov oponent Konaković Sarajevu prvi i jedini priredio takav skup u BiH što može biti odlična prednost u bitnoj borbi za naklonost vjerski i tradicionalno orijentiranih glasača. U epidemiološkim mjerama SDA će i imati opravdanje pred stranim faktorom čiji je prvorazredni interes održavanje ovakvih šetnji.

Mogu li organizatori zatražiti održavanje parade sa manje od 100 učesnika? Nije vjerovatno da bi taj mali broj zadovoljio njihove apetite. A da li mogu zakazati šetnju nakon prestanka mjera ograničenja? Treba napomenuti da SDA ima još jednu mogućnost da izbjegne održavanje parade, bez obzira na epidemiološke mjere. Ministarstvo saobraćaja KS jednostavno može da ne izda dozvolu. Opravdanja se uvijek mogu naći.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

1+