SDA kritikovala Fortu zbog izdaje zastave BiH i saradnje sa neprijateljima naše zemlje

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije reagirao je na posljednje putešestvije premjera KS Edina Forte. U jedinoj reakciji sa bilo koje političke ili društvene adrese, na očigledno otkrivanje misije Forte i njegovih pomoćnika, a to je pomoć da velikosrpski politički, ekonomski i ideološki faktor ovlada Sarajevom, SDA je osudila odluku premijera da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu. Forti nije dovoljno što nije branio BiH, pa je dezertirao tokom agresije, već je sada i ugrožava, a onda i provocira besprizornim osmijesima kojima izražava zadovoljstvo što pomaže neprijateljima naše zemlje.

Kako tvrde iz SDA, skandalozno je da je Forto na sastanku sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na ”povezivanje”, ”jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”.

”Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu, o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri «s», a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjujuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio”, stoji u saopćenju SDA.

Institucije Bosne i Hercegovine trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosne i Hercegovine, navode iz SDA.

”Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike.

Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah da uputi javno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SDA.

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu. Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu, saopćeno je ranije iz Vlade KS.

Premijer Forto bio je govornik na panelu “Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere”, na kojem je učestvovao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.