Savez logoraša u BiH razočaran zbog bijega Mirka Vručinića u Srbiju

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini objavio je da se, i pored upozoravanja direktnih žrtava na mogućnost bijega optuženih i ranijih sličnih iskustva Suda i Tužilaštva BiH, i ovaj put ponovio bijeg Mirka Vručinića u Srbiju, ispred i više nego zaslužene kazne.

Iz Saveza ističu da, dok istovremeno pruža utočište presuđenim i/ili optuženim za najteža krivična djela ratnih zločina, Srbija uglavnom neosnovano i na temalju montiranih optužnica, hapsi građane Bosne i Hercegovine pod, u najmanju ruku, sumnjivim optužbama za navodne ratne zločina, a često i uglavnom na temelju klimavih dokaza ih osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

Logoraše zanima i da li će za takav nesavjestan rad i evidentne ponovljene propuste u radu institucija države, iko i ikada biti odgovoran.

– U svim ovakvim slučajevima, ne možemo a da ne primjetimo da svi ti zločinci uvijek i iznova odlaze na isto mjesto, u isto skrovište, a onda se samo po sebi postavlja logično pitanje: Da li je moguće iskreno graditi jednu atmosferu pomirenja i suživota među državama u okruženju, ako te iste godinama pružaju sigurno utočište osobama ovakvih profila i ovakve neljudske prošlosti!? – navedeno je u saopćenju Saveza logoraša u BiH.

0