Govoreći o reformama izbornog zakona u BiH, obojica su ocjenili da je posljednja šansa onoga što su HDZ i SDA izrazili prije više od 18 mjeseci, a što se odnosi na Predsjedništvo i provedbe presuda Evropskoga suda za ljudska prava.

– Unapređenje odnosa Bošnjaka i Hrvata važno je i ono na čemu radimo predano, odnosno da svako ima pravo kandidirati se na pozicije vlasti u skladu s presudama Evropskog suda – kazao je Sattler. Ovo se može protumačiti kao poruka Draganu Čoviću da se odmakne od svog dugodišnjeg partnera Milorada Dodika.

Prema Sattlerovim riječima, važno je ustanoviti pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora.

– Ono što smo pred Božić vidjeli jeste izostanak i volje i približavanja stavova – podsjetio je on.

Stoga je pozvao sve aktere ovoga procesa da iskoriste priliku i da dođu do kompromisa.

Nelson je također potvrdio da će izbora ove godine biti, a ono što je važno je da budu održani s više integriteta i da građani vjeruju da je njihov glas bitan.

– Radimo i tražimo da dođe do izborne reforme i s tehničke i s administrativnog i zakonodavnog nivoa kako bi se uklonile slabosti koje se vide iz jedne izborne godine u drugu – dodao je Nelson.

Obojica su osudili proslavu neustavnog dana Republike Srpske 9. januara.

– EU je jasna po tom pitanju. Takvi postupci su ponovo povećali napetosti među zajednicama širom zemlje i dalje produbili političku krizu. To je suprotno onim evropskim vrijednostima koje želimo da vidimo i apsiraciji ove zemlje da se pridruži EU-u – podvukao je Sattler.

Istaknuo da EU, osim što je spremna pomoći u dijalogu, na raspolaganju ima i okvir za uvođenje sankcija i uskraćivanje pomoći.

– Mi imamo sve alate na raspolaganju. Sankcije postoje, ali ono što mi radimo i što je naš zadatak je da vraćamo ljude na dijalog te u rad državnih institucija. Međutim ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari se razmatraju, ali mi se nadamo da će razum prevladati i da političari zaista neće protraćiti cijelu ovu godinu 2022. koja jeste izborna godina, na skupljanu svojih političkih poena – poručio je Sattler.