SARAJEVO! Inspekcije će onima koji krše mjere izricati zabranu kretanja na 10 dana

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u ponedjeljak niz zaključaka u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i povećanjem broja novozaraženih u tom kantonu. Zaključci pokazuju da je Vlada odlučila ne ići u pooštravanje mjera, već raditi na boljem sprovođenju postojećih, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema usvojenim zaključcima, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izdat će obavezujuće upute zdravstvenim ustanovama za mobilizaciju svog raspoloživog zdravstenog kadra u COVID timove.

Zavodu za zdravstveno osiguranje (ZZO) i zdravstvenim ustanovama naložen je angažman svih raspoloživih resursa u funkciju povećanja broja testiranja. Također, ZZO-u je naloženo pojačano praćenje i dostavljanje dnevne analize Kriznom štabu, Ministarstvu zdravstva i Vladi Kantona koja se odnosi na izvore žarišta zaraze, te da te analize budu dostupne javnosti.

Uprava za inspekcijske poslove KS-a će angažovati sav rasploživi kadar za provođenje mjera i odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ovim zaključnom se direktoru Uprave omogućava da raspodjeli svoje kapacitete i inspektore u svrhu sprečavanja širenja zaraze.

Vlada KS će pokrenuti proceduru hitnih izmjena Zakona o inspekcijama u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere.

Uprava za inspekcijske poslove KS će u svim slučajevima gdje utvrdi boravak većeg broja lica od dozvoljenog izricati mjeru zabrane kretanja svim zatečenim osobama na period od 10 dana, zbog postojanja sumnje da boluju od zarazene bolesti.

Posljednjim zaključkom je preporučeno Kriznom štabu da naredbom Upravi policije vrati nadležnosti za sankcionisanje prekršitelja mjera.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je na konferenciji za novinare kako je strašno zabrinut zbog, kako je kazao, činjenice da se osjeti i u javnosti i među građanima da prvim izlaskom sunca izlazimo iz pandemije.

“Dolazi do opuštanja, ljudi se druže. Svjestan sam da smo umorni od ovih restriktivnih mjera, ali moramo izdržati. Moramo izdržati i ne vidimo kraj pandemiji u ovom trenutku. Ovo moram ponoviti, jedina smo država čiji državni vrh ne radi na nabavci vakcina, to odgovorno tvrdim. Nađite jednu državu, osim BiH, da državni vrh ne dogovara vakcine”, rekao je Forto.

Forto podvlači kako je nabavka vacina posao države, jer proizvođači generalno pregovaraju samo s državom. Pfizer, dodao je, je jedna od najtraženijih vakcina na tržištu, a taj proizvođač pregovara samo s državom.

“Jedini način nabavke je preko države. Državno ministarstvo ako ništa mora objediniti sve narudžbe i Pfizer je spreman da pregovara i da neke konkretne rokove. Oni još ni s kim ne razgovaraju”, rekao je Forto.

Dodaje kako je KS razgovarao i sa drugim zapadnim proizvođačem vakcina, koji radi na tržišnom principu sa minimalnom količinom nabavke od milion i po doza, za što bi KS na računu morao imati 50 miliona dolara kako bi započeo pregovore.

“Sputnik, ruska vakcina, ide preko državnog instituta iz Rusije i oni idu također prema tržišnom principu. Izrazito je teško ući u nabavku s količinama koje su potrebne KS-u. Mi smo spremni sada uzeti minimalno 100.000 doza, uz dodatnih 100.000, kako bi u ovoj godini krenuli u masovnu vakcinaciju. Još nismo uspjeli na tržištu naći te količine”, rekao je Forto.

Na pitanje da li Kanton Sarajevo nastoji nabaviti bilo koju dostupnu vakcinu, Forto odgovara kako trenutno traže one vakcine koje se koriste posebno u Evropskoj uniji.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić ističe kako su ovakve korake poduzeli jer su primijetili da se kapaciteti u bolnicama popunjavaju, zbog čega su blagovremeno morali reagovati.

Na pitanje šta je razlog povećanja broja zaraženih, Vranić odgovara kako na to niko nema odgovor, ni u Evropi, ni kod nas. On ističe kako je pretpostavljaju da je došlo do opuštanja stanovništva.

“Ovdje se akcenat stavlja da ne bi došlo do prenapregnutosti ljekarskog kadra koji neće moći odgovoriti izazovima. Zalud vam stotine kreveta i stotine respiratora, ako nemate dovoljno doktora koji će pružiti skrb ležećem pacijentu”, rekao je Vranić.