Saradnja kantona: Iskoristiti turističke potencijale Sarajeva i Krajine

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri privrede KS i Unsko-sanskog kantona Haris Bašić i Nijaz Kadirić razgovarali su danas o saradnji dvaju kantona, posebno u oblasti turizma kao i usaglašavanju propisa u toj oblasti.

– U oba kantona smo naslijedili neuređeno stanje. Zakonom o turizmu djelomično smo riješili probleme, ali su oba kantona sada u potrebi da dodatno donose propise iz ove oblasti, kako bi se iskoristili turistički potencijali Sarajeva i Krajine koji su vjerovatno najveći u BiH – kazao je predsjedavajući Konaković.

Cilj je, po riječima ministra Kadirića, uvezati turističke potencijale ali i iskoristiti iskustva KS-a u organizaciji Turističke zajednice USK.

Ministar Bašić je istakao da “Turistička zajednica KS, posebno u posljednje vrijeme nakon konsolidacije kojoj svjedočimo, može služiti za primjer i drugima u načinu organizacije i eksploatacije turističkih potencijala”.

Izrazio je spremnost Ministarstva i TZ KS da prenesu ta iskustva Unsko-sanskom kantonu kao i otvorenost za saradnju, saopćeno je iz Press službe KS.