– Instrument je i invazivan i neinvazivan, jer ima nekoliko različitih modova u kojima može raditi. Sigurno je za intenzivnu njegu iako ne postoji striktno ICU ventilator jer intenzivna njega podrazumijeva prisustvo ventilatora, različitih, u odnosu na potrebe pacijenta. Instrument koji je stigao u BiH je prvenstveno stacionarni, a može biti korišten u kolima hitne pomoć ukoliko ima bocu s kisikom – pojasnio je Džemić.

Direktor Džemić naglašava da je instrument napravljen za teže pacijente jer u istom volumenu šalje duplo više kisika, a to je potrebno samo teško oboljelima te je zbog svega navedenog direktor preporučio Agenciji da u Registar upiše taj instrument.

Kako je zaključio direktor Džemić niti jedan medicinski instrument u BiH do sada nije ovako temeljito ispitan kao što je slučaj s respiratorima stiglim iz Kine.

On kaže da je u dokumentaciji bilo vidljivo da je u Dablinu smješteno predstavništvo te firme za Evropu što je adresa s kutija koja je također u medijima problematizirana, te su i njih kontaktirali, ali im je pojašnjeno da su oni ovlašteni samo za zemlje Evropske unije. Također, zatražena je izjava o usklađenosti (EC Declaration of Conformity) koju je proizvođač dužan dostaviti samo članicama Evropske unije. U pitanju je dokument koji objedinjuje podatke o uređaju, ali oni su već sadržani u ostaloj dokumentaciji.

– Nakon što nam se odobri firma koja može biti serviser i dostave izjave o usklađenosti Federalna uprava civilne zaštite potpisat će ugovor s tim serviserom, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH će uređaj upisati u svoj Registar i oni će moći biti dostavljeni bolnicama, a Institut će izvršiti prvu verifikaciju poslije čega će se instrument moći koristiti – pojasnio je direktor.

Uređaj se osim u Kini izvoze u mnoge zemlje kao što su Koreja, Indonezija, Indija, Filipini, Malezija, Rusija, Ukrajina, Italija, Francuska, Španija, Južna Afrika, Argentina, Meksiko, Australija i Kolumbija.

DEBLOKADA.COM