Reakcije Željka Komšića, SBB-a i SDP na Strategiju odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obavezi da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još uvijek svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.

– Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi – jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije.

S obzirom da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskom mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

– One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Iz Saveza za bolju budućnost BiH danas je saopćeno da smatraju da objelodanjena Strategija odbrane Republike Srbije predstavlja grubi pokušaj reinkarnacije Miloševićeve velikodržavne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Također, ističu da negirajući historijske i međunarodno-pravne činjenice, da Srbija nije garant već potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, taj akt ponovo budi duhove prošlosti i novi je nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Iz SBB-a tvrde da je indikativno da se u ovom delikatnom momentu tek formirane državne vlasti u Bosni i Hercegovini i izvjesne deblokade eurounijskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, srbijanski politički vrh pokušava ugroziti međudržavne i regionalne odnose, te stabilnost u regiji.

– Bosanskohercegovačke patriote i brojni prijatelji Bosne i Hercegovine, sigurni smo, neće dozvoliti narušavanje regionalnog mira i ugrožavanje međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te našeg integracijskog puta u EU i NATO – saopćeno je iz SBB-a.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da Strategija odbrane Srbije pokazuje da ova država nije odmakla daleko od retrogradnih velikodržavnih ciljeva sa kraja prošlog stoljeća. Ova politika utjelovljena je u liku i djelu Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, koji javno propagira ponovno zaživljenje već poražene ideologije koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji, navodi se u reagiranju ove partije.

Jasno je da se radi o politici, ističu, koja se ne bi mogla voditi bez podrške njegovog stranačkog i državnog šefa, Aleksandra Vučića, koji unatoč pokušajima prodavanja drugačije slike u javnosti, očito nije odmakao od svog izvornog radikalskog svjetonazora i politike.

Iz navedenih razloga i učestalih institucionalnih napada na suverenitet Bosne i Hercegovine iz susjedstva, dodaju, pristupanje Bosne i Hercegovine NATO paktu smatramo temeljnim prioritetom i jasnom zakonskom obavezom koja ne smije biti predmet nikakvih revizija i ponovnih razmatranja unutar institucija i države u cjelini.

-Pristupanje NATO Savezu je ključni mehanizam za trajno arhiviranje politika teritorijalnih pretenzija i ratnih ideologija, a samim tim i garant mirne budućnosti naše djece na teritoriju cijele države, koja ne smije biti predmet političkog dogovaranja i trgovanja – saopćeno je iz SDPBiH.