RAZDOR! Stanovnici Hrvatske ne žele dijasporu na svojim izborima, bune se i protiv ulaganja u Hercegovinu

Dio javnosti u Republici Hrvatskoj pokrenuo je incijativu o izuzimanju dijaspore iz procesa glasanja na izborima u Hrvatskoj. Facebook grupa “Hrvatska građanima – referendum” pokrenula je ovu kampanju. Brojna je podrška inicijativi kroz preuzimanje simbola, a to je “NE” u crvenoj kockici.

Isključivo i samo osobe koje žive u Hrvatskoj, plaću dobivaju i porez plaćaju u Hrvatskoj trebaju i smiju glasati. Čast svima ostalima, ali pravo glasa ne trebaju imati, napisala je Ružica Šarac-Čičak koja je napustila Zagreb i to je tipični komentar na ovu ideju oduzimanja prava hrvatskoj dijaspori da učestvuje na izborima koji se odnose na RH.

Živim i radim već tri godine u Švedskoj. Nakon samo par mjeseci dobila poziv sam za glasanje na lokalnoj razini, ovdje u Švedskoj. Nemam državljanstvo pa ne mogu glasati za parlament, no ne pada mi na pamet više glasati u HR. Glasam tamo gdje živim i za one koji mi kroje sudbinu. Dođem samo vidjet drage ljude i rodbinu, drugo me ne zanima. Zato kažem NE glasanju dijaspore, stav je Snježane Folk koja je napustila Slavoniju.

Slažem se sa svime osim sa tim da sam otišao svojom voljom. U principu ste u pravu, ali situacija u državi me je natjerala da svojom voljom ipak odem dalje. Još danas bi se vratio nazad da mi je u RH kao u Njemačkoj, komentarisao je Ivan Igrec koji je ostavio dom u Slavonskom Brodu.

Ova Facebook grupa, čiju su ideju o reduciranju prava Hrvata izvan Hrvatske prihvatili brojni stanovnici susjedne zemlje, nudi različite argumente.

Jeste li znali da je Vlada Republike Hrvatske samo ove godine (2019.) uložila 40 milijuna kuna u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar? Jeste li znali da je 2018. godine Vlada Republike Hrvatske otpisala dug od 217 milijuna kuna sa kojim je kreditirala Sveučilište Mostar? Gradimo bolnice i kampuse u inozemstvu dok su nam zdravstvo i obrazovanje u kolapsu. Vrijeme je da se okrenemo sebi, građanima Hrvatske i našoj budućnosti, jedna je od objava FB grupe.

Ne budite zlonamjerni, moraju “Zagrebčani” kad vikendom odu u zavičaj imati zdravstvenu skrb, komentar je Stjepana Anočića koji iskazuje i poznato raslojavanje između stanovnika Hrvatske i Hrvata iz BiH.

Naše bolnice u živom raspadanju a imamo doktore koji čuda stvaraju i poznati u cijelome svijetu, komentarisala je Vesna Radetić iz Siska.

50.000 birača u dijaspori iznosi 2,5% ukupnog broja birača izašlih na jučerašnje (nedjelja, 5.1.2020.) izbore. Jučer nije presudilo. Izborimo se da nikad ni ne bude presudno. Izborimo se da o svojoj sudbini odlučujemo mi sami, građani Republike Hrvatske, jedna je od poruka FB grupe “Hrvatska građanima – referendum”.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava: