Rajko Vasić nije ništa manje intelektualac od Envera Kazaza

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz, nakon nastupa Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a u novembru 2020. godine, dao je komenar za Dnevni avaz. “Dodikov primitivan nastup pred Vijećem sigurnosti UN-a, zapravo, trijumf je za BiH, ali da ništa manje poguban nije ni ‘bošnjakluk’ Željka Komšića”, rekao je Kazaz.

U rečenom se vidi da Kazaz primitivizam izjednačava sa afirmacijom bošnjaštva. Zar etnička pripadnost i njena društveno-politička, i svaka druga, prihvatljiva upotreba i afirmacija može biti pogubna? To je prva i najupečatljivija poruka njegove izjave. Samim tim, ovaj profesorov negativan stav o bošnjaštvu s pravom se može nazvati tipičnim šovinizmom. Slične stavove iskazuje i SNSD-ovac Rajko Vasić.

Kazaz tu nije stao pa je afirmaciju i nošenje bošnjačkog identiteta omalovažio i stavio u uvredljivu formu rekavši da je to “bošnjakluk”. I po ovoj osnovi njegova je izjava za osudu.

Tu je i Kazazova uvreda za probosansku Komšićevu orijentaciju. On taj naboj pežorativno imenuje i s očitom namjerom krivo tumači te ga naziva “bošnjaklukom”. Ovim je i svjesno negirao Komšićevu etničku pripadnost koji je Hrvat te tako se pridružio Dodiku i Čoviću koji članu Predsjedništva BiH žele oduzeti pravo da se izjašnjava i politički angažuje kao Hrvat.

Ove izljeve mržnje i antiakademske analitike, prepoznali su i brojni građani. Uglavnom su to komentari u kojima profesora isključuju iz skupa svjesnih osoba. Ipak, izdvajamo nekoliko komenatara u kojima su građani uspjeli biti pribrani:

Hajrudin Sarajlić: Komšićev bošnjakluk proizlazi iz bosanstva, a Dodikov primitivizam proističe iz nacifašizma. Ako se to može izjednačiti, onda univerzitetski profesor se podobro profaniše.

Dženan Demir: Blago studentima kada imaju ovako kvalitetnog profesora. On se još samo može oglašavati u Avazu, na N1 i PTPC. Predlažem još samo da mu na fakultetu asistent bude Ivana Marić tada bi cirkus bio kompletan.

Vedran Helja: Kazaz i cijeli Filozofski fakultet su antiislamski i antibošnjački.

Asim Demirović: Nemojte nam Vi više pojašnjavati da su jabuke i kruške isto, nikad nisu bile i neće ni biti dok je onih koji znaju razlikovati ljude i ideologije.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

HASIB GLJIVA! Kako je prof. Grebo branio dezertere sa Radija Zid