RADONČIĆ O KONAKOVIĆU! Bolesni karijerista čak i napade na Bošnjake pokušava iskoristiti u populističke svrhe

Politička partija Narod i Pravda poziva odgovorne da ‘hitno reagiraju i na zakonit, institucionalan i nedvosmislen način pošalju poruku da četnička ikonografija, pjesme i pucnjevi iz vatrenog oružja neće proći nekažnjeno’.

– Sinoćnji snimci iz Srebrenice i Višegrada nisu poruka mira, što bi se očekivalo u blagdanskoj atmosferi. Pozivamo sve bošnjačke političke predstavnike da kažu da postoji linija ispod koje se ne smije ići. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ima dovoljno nadležnosti i političke odgovornosti da zatraži od nadležnih institucija da zabrane takva okupljanja, pucnjavu iz vatrenog oružja usred grada, te da insistira na zabrani Četničkog ravnogorskog pokreta na području BiH – navodi ‘Narod i Pravda’.

‘Narod i Pravda’ podsjeća da je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo pokrenulo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja, koji u nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. Institucije KS podnijele su i krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad, zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

– Tražimo od svih probosanskih i dobronamjernih snaga na svim nivoima da učine sve da bi se te radikalne horde zabranile na području cijele BiH – navodi se u saopćenju.

Na ove prozivke odgovorio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na svom Instagram profilu:

– U saopćenju tačkaste i raspadajuće stranke Dine Konakovića, bolesni karijerista čak i gnusne napade na Bošnjake pokušava iskoristiti u populističke svrhe. Nismo mi čekali da se nesretni Konaković jutros probudi i drži lekcije ministru sigurnosti o operativnim nadležnostima koje Ministarstvo sigurnosti BiH inače nema. Već tokom jučerašnjeg trajanja uznemiravanja povratnika, član Predsjednišva BiH Šefik Džaferović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić i ja smo stupili u kontakt sa odgovornim ljudima MUP-a Republike srpske i tražili da pojačaju policijsku zaštitu nad našim ljudima. Vrlo odgovorno smo i efikasno postupili i o detaljima nećemo upoznavati uspavanog Konakovića koji za osam godina vladanja ništa nije uradio u Kantonu Sarajevo. Uostalom, ima stara izreka – ne čeka vojska da se kobila popi*a. I mi nismo čekali Konakovića da odgovorno i u granicama naših zakonskih mogućnosti reagiramo.

 

0