Prvu vakcinu protiv koronavirusa u BiH primio direktor UKC-a RS-a

Prvu vakcinu protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci primio generalni direktor ove ustanove Vlado Đajić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Đajića predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS dali su vakcine za još dvadesetak zaposlenih u COVID odjeljenjima u UKC-u RS-a.

U pitanju su prve doze vakcina protiv koronavirusa koje su primijenjene u Bosni i Hercegovini, a doze su ruskih vakcina Sputnik V koje je putem interventnog uvoza naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a iz entiteta Republika Srpska preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.

Iz UKC-a RS-a navode da je u ovoj ustanovi u proteklih 11 mjeseci pregledano 13.000 osoba dok je oko 3.000 hospitalizovanih.

Vlado Đajić u obraćanju medijima pred početak vakcinacije rekao je da je ovo istorijski trenutak za UKC RS-a, RS i BiH.

Pojasnio je da se vakciniše, jer je svakodnevno u kontaktu s pacijentima na COVID odjeljenju, jer ima povjerenja u vakcinu i da vjeruje da će vakcine pomoći u borbi protiv koronavirusa.

“Na svjetskom tržištu je velika utakmica i nema dovoljno ovih vakcina”, rekao je Đajić i dodao da veće količine vakcina očekuju sljedeće sedmice.