Protest povodom uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu

Udruženja/udruga BH novinari dostavilo je javni protest premijeru USK i MUP-u USK povodom uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu izražavanja i siguran rad slobodnog novinara Ajdina Kambera, dopisnika Deutsche Wellea.

– U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari sa namjerom da iskažemo javni protest protiv načina na koji ste postupali sa slobodnim novinarom Ajdinom Kamberom, dopisnikom Deutsche Wellea, koji je na potpuno legitiman način pokušao dobiti intervju sa premijerom USK i izvjestiti o postupanju kantonalnih organa vlasti prema migrantima u tom dijelu Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju.

Za Udruženje BH novinari je potpuno neprihvatljivo da su angažirali “policajca u civilu” da legitmiše i nedopustivo uznemirava novinara, a na razini skandala i nezakonitog postupanja, smatraju, jeste odluka da lično “izvedu” novinara iz zgrade Vlade USK, nakon što u tome nisu uspjeli policajac u civilu i portir.

Sa druge strane, navodi se u javnom protestu, nema nikakvog opravdanja da ignoriraju zahtjeve kolege Kambera za intervjuom i pružanjem odgovara na pitanja u vezi sa migrantskom krizom i postupcima lokalnih organa vlasti.

-Imajući u vidu činjenicu da su policajci – pripadnici MUP –a USK, prethodno i više puta nepotrebno uznemiravali i legitimisali novinara Ajdina Kambera, ovaj posljednji incident u zgradi Vlade je potvrda ciljanog i višekratnog onemogućavanja novinara da izvještava o migrantskoj krizi, te da o tom važnom humanitarnom problemu dobije informacije iz različitih izvora, uključujući i javne vlasti i policiju u USK –a – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kako ističu, takva postupanja predstavljaju nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara na području USK.

– Od vas zahtijevamo da hitno omoguće kolegi Kamberu, ali i svim novinarima koji rade u USK ili povremeno dolaze na to područje, izvještavanje o migrantima na jednostavan i dostojanstven način, uključujući i jednak pristup informacijama i odlukama/postupcima zvaničnih institucija i njihovih čelnih ljudi. Tražimo također i posebnu, javnu ispriku novinaru Ajdinu Kamberu – saopćeno je.

UO BH novinara obavijestio je nadležne međunarodne institucije i organizacije o jučerašnjem incidentu u zgradi Vlade USK kao i prethodnim postupanjima policije prema ovom novinaru.

 

0