Pronađeni ostaci Čaršijske džamije u Srebrenici koje su srpske vlasti Srebrenice minirale 1995.

U Srebrenici su skoro 25 godina nakon rušenja Čaršijske džamije pronađeni njeni ostaci. Velikosrpski zločinci nisu ni štedjeli vjerske objekte da bi zauvijek izbrisali trag muslimanima. O pronalasku ostataka džamije izvjestio je Medžlis Islamske zajednice u BiH. Ovo je njihovo saopćenje:

Ovih dana u Srebrenici u ulici Maršala Tita, pored Zvorničanka marketa, vrše se građevinski radovi i iskopavanja gdje su pronađeni ostaci Čaršijske džamije koja minirana eksplozovom i porušena u ljeto 1995., a njeni ostaci odvezeni na pomenutu lokaciju 1997.

Iz dokumenta koji datiraju iz jula 1997., se vidi instrukcije Ministarstva RS i zaključci Opštine Srebrenica o sprovođenju rušenja obejkata koji narušavaju “bezbednost” građana, među kojima je stari Zanatski centar Srebrenica, razni objekti iz uzeg jezgra grada te ostaci svih džamija u Srebrenici.

Ostaci Čaršijske džamije, naše ljepotice, su odvezeni 300 metara od mjesta gdje se danas nalazi.

Tonama teški betoni od kupole i oko kupole džamije se nalaze na prostoru parkinga u blizini kružnog toka i mjesta na kojem su ljepljenji plakati ratnoga zločinca Mladića kojem je presuđen zločin genocida.

Nadamo se da ćemo pronaći djelove džamije koje će nam poslužiti kao eksponat kojeg ćemo staviti pored obnovljene džamije kao opomomena budućim generacijama da se zločin urbicida i genocida nikada i nikome ne ponovi, saopćeno je.

 

Čaršijska džamija nakon miniranja 1995.

 

Novizgrađena Čaršijska džamija u Srebrenici