Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Presuda Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga

Presuda Ratku Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga. Presudit će se i zločinačkom projektu na čijem je bio čelu, zajedno sa Radovanom Karadžićem. Zauvijek će se donijeti pravni sud o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je ima za cilj eliminirati Bošnjake sa lijeve obale Drine – izjavio je Feni, uoči sutrašnjeg izricanja konačne presude zločincu Ratku Mladiću, Srebreničanin Hasan Hasanović, koji je tokom genocida u tom gradu izgubio brata blizanca i oca.

Hasanović ističe da se nakon ovih pravosnažnih presuda i Radovanu Karadžiću, a sada i Ratku Mladiću, od međunarodne zajednice očekuje uklanjanje posljedica koji je taj udruženi zločinački poduhvat proizveo, posljedica koje se još uvijek mogu otkloniti.

-To nam i pravno i moralno duguju – smatra Hasanović, koji je kao devetnaestogodišnjak preživio genocid i o svim užasima srebreničke glogote pisao u svojoj knjizi koja je objavljena na engleskom jeziku.

Hasanović je kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, i njegova želja je da se što više ljudi informira o genocidu. Mišljenja je da se treba širom svijeta govoriti o tome da se nikad i nikome ne dogodi ono što je Srebrenici.

Također, on je više puta imao priliku na univerzitetima u SAD-u govoriti o genocidu u Srebrenici.

Hasanović ove godine za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici priprema i poseban program.

– Mi smo preživjeli da širimo istinu. To je moj život. Veoma je bitno da održimo sjećanje živim. Ne mogu da shvatim da je Srebrenica u fokusu 11. jula, jer treba da bude u fokusu cijelu godinu. Ministarstvo obrazovanja treba da se uključi više i da se u školama posveti jedan dan u godini kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici – potcrtao je Hasanović.