PREOKRET! Fikretova firma ima zaposlenika medicinske struke i dozvolu za uvoz respiratora

“Kako je moguće da malinar uvozi respiratore?” Jedno je od pitanja, tačnije pokušaja ponižavanja Fikreta Hodžića u posljednjoj izmišljenoj aferi. “Zašto nam poljoprivredno dobro uvozi respiratore?”, pitali su i to neinformisani i zlonamjerni.

Želja da se vlasnik “Srebrene maline” diskredituje bila je jača od racionalne mogućnosti da je ta firma, osim proizvodnje  malina, registrovana i za trgovinu lijekovima i medicinskim sredstvima. Na kraju, ispostavilo se da je tako, da je Hodžićeva firma ispunila sve zakonske preduvjete za posao uvoza neophodnih medicinskih sredstava. Jedan od njih je i propisan članom 76 Pravilnika o medicinskim sredstvima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Tu stoji da “pravna osoba koja prometuje medicinskim sredstvima na veliko, osim općih zakonskih uvjeta, mora ispunjavati i posebne uvjete utvrđene zakonom, odnosno dužna je” imati zaposlenu visokostručnu osobu sa znanjem iz oblasti medicinskih sredstava. Drugim riječima, “Srebrena malina” je uredno i odavno registrirana za uvoz respiratora i slično. To su potvrdili i iz Agencije za lijekova BiH.

– Pomenuta firma posjeduje dozvolu ove agencije za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III, rečeno je za Nezavisne još 28.4.2020.

U javnost je procurilo da je ta stručna osoba Ana Bavrka iz Mostara, inače Hodžićeva kolegica iz medija. Odmah su počela skretanja sa prvobitnih optužbi, pa sada ložačima afere smeta što je ona TV voditeljica. Kako su Hodžića htjeli omalovažiti jer je TV voditelj i poljoprivrednik, sada i Bavrku hoće diskreditovati jer je i ona TV lice. Neki autori su šovinistički primijetili njen fizički izgled i samouvjereno a neargumentovano tvrdili  “jasno je da je njena uloga u ovom poslu bila samo pro forme kako bi se zadovoljila pravila”. Tako su ti isti autori pokušali višegodišnju i mukotrpnu naobrazbu za diplomiranog inžinjera radiološke tehnologije na Zdravstvenom studiju u Mostaru omalovažiti kroz nekoliko neutemeljenih teza. Njihovi autori ne mogu prihvatiti da je Ana Bavrka mnogostruko obrazovanija od njih i da je diplomirala u mnogo težoj naučnoj oblasti nego oni koji je žele predstaviti kao lutku sa scene. Njen rječnik i nastup pokazuje urođenu inteligenciju potkrijepljenu stečenim znanjem. Anine rečenice izgovorene u živom nastupu, nerijetko su kvalitetnije i osebujnije od onih koje njeni kritičari skroje koristeći tastaturu i kreirajući je satima.

Kao što smo već otkrili, Saglasnost Agencije za lijekove, izdata 27.4.2020. podvaljena je kao opća dozvola za bavljenje ovom djelatnošću. Spomenuta Saglasnost, odnosila se samo na konkretan uvoz 100 respiratora jer ovi uređaji nisu bili u Registru Agencije. Sada i anganžman Ane Bavrke otkiva da je “Srebrena malina” ispunila i jedan od najbitnijih uslova da bi imala dozvolu za uvoz lijekova i medicinskih sredstava.

Krug se zatvorio. Fikretova firma je mogla uvoziti respiratore, nije to nikakvo poljoprivredno dobro, već firma koje ima dozvolu i za posao veletrgovine medicinskim sredstvima, isto kao što se bavila uzgojem malina i proizvodnjom atraktivnog gaziranog napitka. Odavno su imali tu dozvolu i prije nego su uređaji došli na sarajevski aerodrom kao što su imali i zaposlenu visokostručnu osobu iz oblasti medicine.

Da li će advokati Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka naplatiti stotine hiljada maraka štete od onih koji su sedmicama neosnovano optuživali njihove klijente?

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

 

0