Pozvani Abazović, Leposavić i Krivokapić da pročitaju Transkripte genocida

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozvao je premijera Vlade Republike Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji”, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Predlažu i pozivaju članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida.

“Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. godine”, poručili su iz Upravnog odbora.

Memorijalni centar Srebrenica izražava spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat “Transkripti genocida” kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko nećete vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete vjerovati? Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedesetim suočili. Gospodina Abazovića, napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Poručuju da za negatore genocida nema pravnog lijeka koji će ih uvjeriti u činjenice.

Memorijalni centar Srebrenica se zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu.

Nakon šest mjeseci proučavanja stenograma sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine RS u periodu od 1991. do 1996. godine, Memorijalni centar Srebrenica predstavio je početkom marta rezultate istraživanja “Transkripti genocida/Genocide papers”.Stenogrami objavljeni u projektu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari jasno i bez ikakve dvojbe kroz izjave poslanika i rukovodstva Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine Republike Srpske pokazuju namjeru, ciljeve i metode procesa stvaranja “srpske države” na teritoriji Bosne i Hercegovine koji će ovaj prostor pretvoriti u poprište najtežih ratnih zločina od Drugog svjetskog rata na prostoru Evrope.