Povodom godišnjice rođenja Nine Ćatića: Uručene plakete pojedincima i kolektivu

U sarajevskoj Vijećnici upriličena je svečana dodjela priznanja u organizaciji Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”, javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu godišnjice rođenja novinara i pjesnika iz Srebrenice Nihada Nine Ćatića, uručene su plakete zaslužnim pojedincima i jednom kolektivu. Jedno od priznanja dobio je bard bh. novinarstva Mirza Sadiković (posthumno), a priznanje je uručeno njegovoj sestri Azri Sadiković-Malić.

“Danas sam istovremeno i tužna i sretna. Bila bih sretna da moj brat ovo prima umjesto mene, ali nije. Hvala vam u svakom slučaju, što ste ga se sjetili i ovako i dali mu ovo prizanje. Hvala vam, u ime njegove i moje porodice”, kazala je vidno potresena Sadiković-Malić.

Dobitnik je i Šemso Tucaković, doktor žurnalističko-komunikoloških nauka. Bio je profesionalni novinar skoro tri decenije. Njegove izvještaje iz rata objavljivale su brojne svjetske agencije. Svjedok je mnogih dešavanja tokom agresije, o čemu je izvještavao. Bio je glas istine.

“Za pohvalu je ova aktivnost, da se dodijeli nagrada. Ponosan sam što sam nosilac tog priznanja. Ta kategorija ljudi je zapostavljena u našem društvu, zapostavljena čitavo vrijeme poslije rata, a bila je glas naroda iz opkoljenih enklava”, izjavio je Tucaković.

Među dobitnicima priznanja je i Televizija 5, koja tek četiri godine emituje program. Priznanje im je dodijeljeno zbog izuzetnog kvaliteta sadržaja, ali i produkcijsko-tehničkih standarda.

Adis Tucaković, direktor Televizije 5, zahvalio se što je utemeljena jedna ovakva nagrada i što je prepoznat rad ovog mladog kolektiva.

“Priznanja laskaju, ali nas i obavezuju da i dalje sa još više odgovornosti nastavimo svoj rad”, poručio je Tucaković.

Skup je organizovan u skladu sa preporukama i važećim mjerama, a koje se odnose na pandemiju koronavirusa.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.