POTVRĐENA TUMAČENJA DEBLOKADE! Da li će odgovorni sa portala Klix biti tuženi zbog afere “Respiratori”?

Svi prozvani akteri slučaja “Respiratori” tvrde da su mediji neobjektivno tretirali ovu temu. Mnogi su se žalili na neistine i krive interpretacije u javnosti. Deblokada s ponosom ističe da smo 28. aprila 2020. utvrdili neistine o “Srebrenoj malini”. Tada smo ustanovili da je portal Klix prvi u javnosti objavio dokument koji je tom prilikom krivo interpretiran. Tako je stvoren dojam da ova firma nije bila registrirana za uvoz medicinske opreme, odnosno da je tu dozvolu dobila nekoliko dana nakon što su respiratori došli na sarajevski aerodrom.

Naime, Saglasnost “za hitan uvoz sredstava koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava BiH (respiratora)” sa datumom 27.4.2020. predstavljena je kao opća dozvola za bavljenjem djelatnošću uvoza medicinske opreme pa je u tekstu portala klix postavljeno pitanje na bazi neispravne tvrdnje:

– Nadležni tek trebaju dati odgovore kako je moguće da neka firma uveze medicinsku opremu i to u vrijednosti, kako je navela Vlada FBiH od 10,5 miliona KM bez saglasnosti da se uopšte može baviti tom djelatnošću, rečeno je u tekstu Klixa.

Tada je Deblokada jednostavnim uvidom u dokument koji je ekskluzivno objavio Klix, uvidjela da je riječ o jednokratnoj saglasnosti za uvoz tačno određenog proizvoda i njegove količine:

– “Srebrena malina” imala je dozvolu za djelatnost veletrgovine medicinskim sredstvima, a dobijena dopunska jednokratna Saglasnost za respiratore (za 100 komada) bila je potrebna isključivo zbog toga što taj proizvod nije bio u Registru medicinskih sredstava Agencije, napisao je portal Deblokada 27. aprila 2020. uvažavajući stav Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su tog dana objavile Nezavisne na svom portalu.

Tri sedmice poslije, direktor Agencije Aleksandar Zolak je pred Odborom za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH, a kasnije i pred novinarima, potvrdio da su tumačenja našeg portala ispravna i u potpunosti tačna.

– Od početka marta do kraja aprila 2020. više od 60 pravnih lica sa zahtjevima i izdanim saglasnostima za uvoz interventnih medicinskih sredstava koja nisu registrovana, riješena su isti dan ili sutradan, objasnio je Zolak novinarima 20. maja 2020. pokazujući taj spisak. Ovdje je jasno rečeno da su te brojne saglasnosti, pa i ona “Srebrenoj malini”, date u roku dan – dva, te da to nisu nikakave saglasnosti za bavljenje tom djelatnošću. Jasno je direktor objasnio ono što je tri sedmice prije navela Deblokada. Ponovimo:

– “Srebrena malina” imala je dozvolu za djelatnost veletrgovine medicinskim sredstvima, a dobijena dopunska jednokratna Saglasnost za respiratore (za 100 komada) bila je potrebna isključivo zbog toga što taj proizvod nije bio u Registru medicinskih sredstava Agencije.

Na pitanje da li je firma Fikreta Hodžića imala dozvolu da se bavi ovom djelatnošću, Direktor Zolak je 20. maja 2020. odgovorio, kao i 27. aprila 2020. u izjavi Nezavisnim, a što mediji, osim Deblokade, nisu htjeli uvažiti.

Kako je moguće da je sklopljen ugovor sa firmom “Srebrena malina” ukoliko nije bila registrovana za poslove nabavke medicinske opreme? Pitanje je koje je postavljeno direktoru Agencije i opet sadrži nerazumijevanje materije o kojoj se govori.

– Ona je bila registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana, objasnio je Zolak, i to je krucijalna činjenica u kojoj se sadrži sva istina, odnosno neistine koje se pripisuju Hodžiću i njegovoj firmi. Nevjerovatno je da je portal Klix ovo pitanje i ovaj odgovor izbacio i iz tekstualnog dijela i iz video snimka komunikacije Zolaka sa medijima.

Da li će ljuti advokati prozvanih aktera afere potegnuti za pravnim sredstvima i da li će meta toga biti urednik portala Klix Semir Hambo?

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

 

 

 

0