Posjetili smo učiteljicu Selmu i njene učenike! Da li su uradili neobičnu zadaću

Sjećate li se Selme Mešić – Hasanović, učiteljica iz Kalesije, koja je na kraju prošle školske godine svojim učenicima dala neobičnu domaću zadaću o kojoj smo već pisali i koja je zapalila društvene mreže? Listiće sa zadaćom učiteljica je tada podijelila roditeljima na posljednjem roditeljskom stastanku te školske godine.

– Kada sam im na roditeljskom dala list sa zadaćom, nisu ga odmah ni pročitali, nego su bili ljuti što im učiteljica daje toliko zadaće za raspust. Tek kada su došlu kući i pričitali, onda su počele da mi stižu poruke, da mi se zahvaljuju, da čestitaju i da daju podršku za takav rad i za takvu zadaću, kazala je učiteljica Selma.

Da podsjetimo o kakvoj domaćoj zadaći, o kakvim zadacima je bilo riječ?

selma1

Učiteljica Selma je, između ostalih, postavila učenicima i sljedeće zadatke: Vidi bar jedan izlazak Sunca. Nauči igrati neku novu društvenu igru. Ostani u kontaktu s nekim od svojih prijatelja iz razreda. Napraviti sebi jednu ogrlicu ili narukvicu. Kupaj se u bazenu. Posjeti neki grad ili selo koje ne poznaješ. Gledaj oblake. Stekni bar jednog novog prijatelja. Vozi bicikl. Hodaj neko vrijeme bos/a po travi. Pročitaj barem dvije knjige i poneki strip. Oboji i ukrašavaj kamenje. Kad god ti je dosadno – čitaj. Posjetiti neku biblioteku. Reci nekome da ti je drag/a. mij se dok te trbuh i obrazi ne zabole…

Na kraju domaće zadaće, učiteljica je napisala:”I zapamtite: ne učimo za ocjene, već za život.“ Još je dodala i:”Samo naprijed i bori se da jednog dana postaneš ono što želiš”.

Ovih dana smo posjetili učiteljicu Selmu i njene đake. Selma Mešić – Hasanović radi u područnoj školi u Gornjoj Kalesiji, koja pripada OŠ „Kalesija“. Radi u mješovitom odjeljenju sa ukupno deset učenika. Troje su prvačići i sedam njih su učenici trećeg razreda. Ovi iz trećeg razreda su na kraju drugog razreda dobili zadaću.

Provjerili smo da li su učenici uradili „domaću zadaću“. Na zadovoljstvo učiteljice, većina njih su uradili skoro sve što je zadato.

Tajra Mujkić je pročitala knjigu „Vrelo ljepote“ Šime Ešića. Upoznala je na moru novu prijateljicu Elinu. Naučila je novu društveni igricu „monopol“ i da pravi malu picu.

selma

Anida Mustafić je također pročitala „Vrelo ljepote“ i upoznala prijateljicu Amelu iz Zukića. Posjetila je Zavidoviće. Sa nenom je kuhala hljeb i spremala palačinke. Kaže da sad sama zna skuhati hljeb.

Sejfo Jajčević je, između ostalog, posjetio i biblioteku. I Amar Omerović i Anes Osmanović su uradili zadaću. Naučili su i da spremaju jelo. Amar je spremao makarone, a Anes prženice sa jajima. Emina Jajčević je, uz sve ostalo, napisala i priču. I Daris Alić je tokom raspusta bio vrijedan. Stigao je i da vozi bicikl i da nauči novu igricu „Ne ljuti se čovječe“.

Svi su gledali izlazak sunca, smijali se dok ih trbuh ne zaboli i hodali bosi po rosi. Vježbali su i matematiku. Barem su tako kazali učiteljici, ali, kako nam je rekla učiteljica, niko nije donio dokaz da su to zaista radili.

Svi su se kupali u bazenu. Jedino Sejfo nije. Kako kaže, miš mu izgrizao plastični bazen.

Učiteljica Selma nam je s ponosom pokazala obojeno kamenje i narukvice koje su učenici tokom raspusta pravili, što im je također bila jedna od zadaća.

Ovih dana sa učenicama radi na pripremama za obilježavanje Mjeseca knjige. Prilikom posjete, zabilježili smo i jednu tužnu informaciju. Učenici u školi uče engleski jezik. Amar Omerović kod kuće uči i njemački jezik. Kako nam reče, ovih dana sa  roditeljima odlazi za Njemačku. Nismo ga pitali zašto odlaze. Priča je već poznata. I sveprisutna. Nažalost.

Na dan naše posjete u školi su imali „dan zdrave hrane“. Učiteljica Selma Mešić nam objašnjava o čemu se radi.

– Svake sedmice imamo jedan dan „zdrave hrane“. Tog dana u školi djeca jedu samo zdravu domaću hranu, nema parizera, grickalica, štapića, gaziranih sokova, čokolada. Jedu samo voće ili nešto domaće što donesu od kuće. Piju vodu ili domaće sokove, kazala nam je učiteljica Selma.

Fahrudin Sinanović (DEBLOKADA.COM/NKP.BA)

 

1+