Položen kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja ‘Lasta’

U prisustvu građana, prijatelja, predstavnika svih nivoa vlasti te boračkih udruženja danas je u Spomen-parku Odred Lasta, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište te slavne jedinice, položen  kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja Lasta u čast poginulim pripadnicima Odreda.

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” za imenovanje “Spomen-parka Odred Lasta” na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku.

Prisutnima se obratio zamjenik komandanta ratne jedinice Željko Lukežić koji je naglasio da je “Lasta” bila jedna od rijetkih jedinica koja je doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini.

– Ovdje je bila naša zadnja ratna baza gdje smo proveli najveći period rata. Sa ovog mjesta smo kretali u mnogobrojne akcije i vraćali se, nerijetko nažalost u manjem broju. Ovo mjesto je za vrijeme rata bio naš drugi dom. Danas polažemo kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja “Lasta” u čast i sjećanje na naše poginule prijatelje i na sve ono što je naša jedinica uradila u odbrani i grada i države, a uradila je mnogo – istaknuo je on.

Najavio je da će na spomen-obilježju biti uklesana imena 56 poginulih pripadnika tog multietničkog odreda.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a spomen-obilježje je dobar način da se podsjećamo.

– Heroji koji su dali život za odbranu države BiH i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda “Lasta”, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu. Čuvat ćemo svijetlu uspomenu na njih – ustvrdio je Ajnadžić i pripadnicima Odreda “Lasta” uručio urbanističku saglasnost za izgradnju spomen-obilježja, nakon čega je položen kamen-temeljac.

Odred “Lasta” formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

Kroz Odred “Lasta” je prošlo oko 400 pripadnika i za zasluge u proteklom ratu jedinica je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar.

 

1+