Pokrenuta nova antiteroristička operacija na istoku Turske

Turska je pokrenula novu antiterorističku operaciju u istočnoj provinciji Bitlis, objavilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Operacija “Yildirim-12“ ima za cilj potpuno eliminisati separatističku terorističku organizaciju PKK iz Turske i neutralisati sve teroriste koji se skrivaju u regiji, navode iz Ministarstva.

Dodaje se da u operaciji učestvuju 747 pripadnika sigurnosnih snaga, među kojima su jedinice za specijalne operacije Žandarmerije i policija.

Operacija “Yildirim-11“ pokrenuta je 11. septembra u istočnoj provinciji Siirt kako bi se neutralisali teroristi PKK u toj regiji.

“U operacijama ‘Yildirim’ do sada je neutralisan ukupno 71 terorista, zarobljeno je 38 saradnika, uništena 141 pećina, skrovišta i skladišta, te zaplijenjena velika količina oružja, municije i drugih zaliha“, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

 

0