Podignuta optužnica protiv devet osoba za ratni zločin na području Nevesinja ‘92.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv ukupno devet optuženih, koji se terete za ratni zločin počinjen u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, u Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS, a terete se za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, odnosno ubojstvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga, navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega će osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, jednog stručnog vještaka i prilaganjem 116 materijalnih dokaza.

Optuženi su Zdravko Kandić, rođen 1957. godine u Mostaru, Dragan Đurđić, rođen 1967. godine u Doboju, Dragan Ivanišević, zv. ”Paki” rođen 1963. godine u Nevesinju, Goran Došlo, rođen 1967. godine u Mostaru, Milan Trifković, rođen 1967. godine u Mostaru, Siniša Kandić, rođen 1970. godine u Mostaru, Daragoslav Aćimović, zv. ”Gaga” rođen 1970. godine u Mostaru, Mladen Kandić, zv. ”Faca”, rođen 1962. godine u Mostaru i Damir Antelj, rođen 1967. godine u Mostaru.