PODIGNUTA OPTUŽNICA! Devet Srba se terete za ubistvo 45 civila Bošnjaka u Novoseocima

Podignuta je optužnica protiv devet osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen u Novoseocima u općini Sokolac, saopćilo je Tužilaštvo BiH. Optuženi se terete za napad na selo Novoseoci i ubistvo 45 civila bošnjačke nacionalnosti u septembru 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Milana Tupajića, rođenog 1954. godine u Knežini, Sokolac; Dragomira Obradovića zvanog Dragan, rođenog 1950. godine, Krševi, Sokolac; Momčila Pajića zvanog Paja, rođenog 1955. godine, Sijerci, Sokolac; Alekse Gordića zvanog Aco, rođenog 1968. u Han Pijesku; Miladina Gaševića zvanog Ćirko, rođenog 1961., Vidrići, Sokolac; Momira Kezunovića zvanog Keza, Roki, Pašo i Meca, rođenog 1957. godine, Vidrići, Sokolac; Branislava Kezunovića zvanog Miki, rođenog 1959. godine, Vidrići, Sokolac; Željka Gaševića zvanog Gašo, rođenog 1968. godine, Vidrići, Sokolac; Jadranka Šuke, rođenog 1957. godine, Sokolac.

Njih optužnica tereti da su za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada TO, VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okolice, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizirane brigade (2.rmtbr.) VRS, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K., a nakon toga razdvojeni žene i djeca od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu.

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvjema skupinama doveli do ivice vrtače te pucanjem iz automatskog oružja ubili ukupno 44 civila da bi jedan od pripadnika VRS ubijao preživjele pojedinačnim hicima iz pištolja.

Veći broj ubijenih bio je starije životne dobi. Najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 85 godina.

Prilikom ekshumacije žrtava 2000. godine, pronađeni su ostaci 43 osobe te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih, što dokazuje surovost izvršenih ubojstava.

0