Počitelj je nekada bio primjer čistoće, krasile su ga cvjetne avlije, trešnje, višnje, kajsije, dudovi, narovi…

Počitelj je nekada bio primjer čistog grada, kojeg su krasile cvjetne avlije, trešnje, višnje, kajsije, dudovi, narovi, u kojem su snimani filmovi, ali sada je sve to narušeno i obezvrijeđeno, ističe rođena Počiteljanka Ajnija Omanić.

Ona je kao predsjednica Udruženja ”Trezvenost” govorila na naučno-stručnoj konferenciji koja je posvećena ovom srednjovjekovnom gradu, naglašavajući da se Počitelj što prije treba početi promovirati i štititi.

Navela je da je hitno imenovanje upravitelja Počitelja, da bi se zaustavilo urušavanje, a smatra da je travničko rješenje za očuvanje starog grada dobar način koji bi pomogao i Počitelju.

– Ne smijemo biti spavači. Stanje se može poboljšati, da Počitelj postane turistička atrakcija, ali i da poboljšamo kvalitet života Počiteljana – rekla je Omanić.

Prisjetila se svog djetinjstva u Počitelju gdje je živjela do početka 50-ih godina, navodeći da je bio posebno mjesto koje je bilo specifično organizirano.

– Poštivali smo način života, do podne se nije išlo u goste, a poslije sa najavom. Nije bilo buke, nemira, nasilja. To je bila fina organizirana zajednica koja je imala svoga poljara koji je čuvao gornje i donje polje. Sada je sve to narušeno i postalo je neprimjereno – rekla je Omanić.

Navela je da je bilo organizirano donošenje vode sa Neretve, tokom ljeta i zime.

– Snimani su brojni filmovi, mi djeca smo bili statisti – prisjetila se Omanić, navodeći da su živjeli kulturnim životom.

Počitelj je tada imao život unutar i van bedema. Omanić je istaknula da su posebno ponosni na dio unutar bedema, ali, kaže, i izvan bedema su bile brojne vrijednosti.

– Gornje polje, dio unutar bedema, pretrpjelo je teške promjene, doselio se veliki broj ljudi, pokupovani su placevi. Sve je sada izmijenjeno. Također, spomenici nulte vrijednosti su obezvrijeđeni – zaključila je Omanić.

Na konferenciji je predstavljena zbirka radova ”Počitelj – sjaj koji blijed” čiji je izdavač Udruženje ”Trezvenost”, a u kojoj je ocijeljeno stanje u Počitelju.

1+