Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Počinje obnova bisera Hercegovine, džamija Muje Kotezlije neće nestati

Radosna vijest za muslimane Hercegovine, BiH, ali, može se reći, i cijelog svijeta. Biser arhitektre koji se nalazi nadomak puta Ljubinje – Trebinje u selu Kotezi, neće propasti. Medžis Islamske zajednice Trebinje obavijestio je javnost o početku radova na obnovi i zaštiti džamije Muje Kotezlije. Nacionalni spomenik čine ostaci džamije sa munarom, mekteb, dvije cisterne-čatrnje,harem uz džamiju, i ogradni zidovi. Prenosimo saopćenje:

Nakon pune dvije godine prikupljanja potrebne dokumentacije i dozvola za džamiju “Muje Kotezlije” u Kotezima, došao je i dan da se potpiše ugovor za početak radova na njenoj obnovi. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, vjerovatno najstarija u Hercegovini, i svojom pozicijom plijeni pažnju prolaznika. Prethodnih osamdeset godina džamija je bila bez svojih džematlija, zatvorena, prepuštena vremenu i propadanju. Uprkos svemu, do danas su njene zidine i njena munara, odolijevale vremenu, ostale čvrste i uspravne.

Allahovom voljom danas (23.6.2022.) je potpisan ugovor između Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i firme Fajić iz Mostara o njenoj obnovi, koja kreće 01. jula ove godine, ako Bog da. Allahu Milostivom smo zahvalni na ovome činu. Zahvalni smo donatoru, zahvalni muftijstvu mostarskom na čelu sa muftijom na pomoći i podršci, zahvalno smo i firmi Fajić koja je preuzela na sebe ovaj veliki emanet. Sa radošću isčekujemo dan kada će džamija otvoriti svoja vrata za džematlije, prolaznike i sve ljude dobrih namjera. Do tada, neka je mubarek i na radost svima nama, na radost Islamskoj zajednici i svim muslimanima. Allah mubarek olsun, saopćili su iz Medžlisa.

Džamija Muje Kotezlije nacionalni je spomenik BiH