Počela vakcinacija protiv koronavirusa u zemljama članicama EU

Zemlje članice Evropske unije počele su danas s koordinisanom akcijom vakcinacije protiv koronavirusa, a vakcine prve primaju najranjivije grupe društva među 450 miliona stanovnika EU.

Zdravstveni radnici, stariji građani, ali i političari su primili prve doze širom 27 država članica, čime je poručeno da su vakcine bezbedne i predstavljaju najbolju šansu da se pobedi pandemija, javlja Anadolija.

– Nije nimalo boljelo. Otvorite oči i primite vakcine – rekla je medicinska sestra Mihaela Anghel iz Bukurešta koja je prva primila vakcinu u Rumuniji.

U Rimu, pet doktora i medicinskih sestara je sjedilo u polukrugu u bolnici infektivnih bolesti Spallanzani kako bi primili doze vakcina.

U domu za starije osobe Los Olmos u gradu Guadalajara u Španiji, 96-godišnja korisnica doma, kao i zaposlena u tom domu bile su prve u toj zemlji koje su primile vakcine.

Češka je bila jedna od najgore pogođenih zemalja koronavirusom tokom jeseni, a u toj zemlji sada je prvu vakcinu primio premijer Andrej Babis, koji je pokušao uvjeriti građene da nema razloga za brigu. Pored njega, vakcinu je primila i vojna veteranka Emilie Repikova.

Sveukupno, u 27 država članica EU zabilježeno je najmanje 16 miliona slučajeva zaraze i više od 336.000 smrtnih slučajeva.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u subotu je u video-poruci navela da je distribucija vakcina državama EU “dirljiv momenat jedinstva”.

Neke od zemalja EU, poput Njemačke, Mađarske i Slovačke krenule su s vakcinacijom u subotu, dan ranije nego ostatak EU.

Evropska agencija za lijekove (EMA) će 6. januara odlučivati o dozvoli za upotrebu vakcine kompanije Moderna koja se već koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

0