Parlamentarne opozicione stranke iz RS-a zajedno izlaze na opće izbore

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranka iz Republike srpske – Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog narodnog saveza (DNS) te narodni poslanik Nebojša Vukanović na sastanku na Jahorini dogovorili su se da će zajednički nastupiti na predstojećim općim izborima u BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je nakon sastanka izjavio da su svi učesnici saglasni i spremi da, kao opozicija, zajednički nastupe na predstojećim općim izborima, te da je to opredjeljenje svih učesnika.

Dodao je da će u narednom periodu raditi na tome da postignu dogovor o zajedničkim kanididatima za inkosne pozicije koje se neposredno biraju na općim izborima, a to je izbor predsjednika Republike srpske kao i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Šarović je kazao da će se o kandidatima i imenima dogovarati, te da o tome neće govoriti narednih nekoliko mjeseci.

Po njegovim riječima, razgovarano je i o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

– Svaka od političkih stranaka ima svoj stav ili svoje prijedloge o tome u kom dijelu treba da se mijenja izborno zakonodavstvo – kazao je Šarović, te dodao kako smatraju da u procesu izmjene izbornog zakonodavstva treba da učestvuje i opozicija, ali i nevladin sektor kao i Centralna izborna komisija, “što do sada nije prihvaćeno u ovom procesu koji je jednim dijelom prošao kroz Predstavnički dom PSBiH”.

Dogovoreno je da narednih sedmica usaglase stavove, odnosno da više prijedloga za izmjenu izbornog zakonodavstva koje ima svaka od stranaka, usaglase u jedna dokument, kako bi mogli efikasnije, bolje i konkretnije da utiču na izborni proces.