OVOGA SE NI KARADŽIĆ NIJE SJETIO! Članica Naše stranke protiv ezana

Ovoga se ni Radovan Karadžić nije sjetio. Milomirka Melank, članica Naše stranke i njihova zastupnica u Parlamentu Federacije BiH uputila je email Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji nje digao nikavu prašinu javnosti, osim što je na njegovu objavu reagovalo nekoliko medija i savjesnih pojedinaca.

“Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga? Kako bi bilo vama muslimanima kada biste slušali Zdravomariju 5 puta dnevno, čak i da se ne emitira sa tornja crkve, nego npr. na TV? Ništa u prirodi nije tako perzistentno zvučno agresivno. To jeste agresivno uplitanje u život drugih. Opomena da oni imaju pravo nad zvučnim prostorom. I da o njima svako mora čuti. Permanentno ideološko-propagandni džingl. Allah je jedan. Allah je najveći. Nema drugog boga osim Allaha”.

Melank je rekla da stav nije njen. “To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti”, objasnila je.

Samo naivni mogu povjerovati da u pozivu na ukidanje ezana nema opasnosti i da je to nekakvo istraživanje. Čim Melank operira ovakvim stavovima, pa makar bili i nekog učesnika u nekakvoj anketi, čim ona u njegovom sadržaju pronalazi vrijednosti kojima se može baratati, opasnost je to na koju bi institucionalno, politički i građanski trebalo reagirati. U kakvoj historijskoj opasnosti se nalaze Bošnjaci muslimani ovih prostora pokazuje to da ovakve osobe poput Melank imaju politički utjecaj i poziciju da kreiraju našu stvarnost.

DEBLOKADA.COM

Da li bi Ivana Korajlić zabranila pomoć radu mekteba?