OTKRIVAMO! Hodžić ima dozvolu za velepromet respiratora, ko to i zašto krije?

Uvoz respiratora posredstvom firme “Srebrena malina” potakao je pitanje kako da se poljoprivrednici bave nabavkom ovako sofisticiranih medicinskih uređaja. Pri tome neinformirana masa kritizera nije znala jednu bitnu stvar. To što se “Srebrena malina” primarno bavi uzgojem voća i povrća, ne znači da nema dozvolu za druge djelatnosti.

Upravo je ovo i potvrđeno i to sa najadekvatnije adrese, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pomenuta firma posjeduje dozvolu ove agencije za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III, rečeno je za Nezavisne.

Ovaj zvanični podatak iz Agencije nije doživio eksploataciju na društvenim mrežama, niti su ga prenijeli drugi mediji. Umjesto toga, velikom brzinom se širi jedan drugi dokument pomenute agencije. To je Saglasnost “za hitan uvoz sredstava koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava BiH (respiratora)” sa datumom 27.4.2020. Novinar/ka portala Klix.ba S.H autor/ica je ove podvale.

– Nadležni tek trebaju dati odgovore kako je moguće da neka firma uveze medicinsku opremu i to u vrijednosti, kako je navela Vlada FBiH od 10,5 miliona KM bez saglasnosti da se uopšte može baviti tom djelatnošću, konstatuje i pita S.H.

Ovdje je jasno da S.H. hitnu i jednokratnu Saglasnost Agencije za uvoz konkretnih proizvoda (respiratora) interpretira kao da “Srebrena malina” nije uopće bila prethodno registrirana za djelatnost – velepromet medicinskih sredstava. Dokument saglasnosti koji je objavio/la S.H., bio je potreban zbog specifičnosti konkretnog medicinskog sredstva. Prilikom traženja saglasnosti od Agencije, firma je “dostavila propisane certifikate”, što su navele Nezavisne. S.H neistinu plasira kroz sugestiju nadležnim da “daju odgovore kako je moguće bez saglasnosti da se uopšte može baviti tom djelatnošću”.

Za dobijanje saglasnosti, koju  je S.H predstavio/la, “Srebrena malina” je priložila certifikate i izjavu iz Federalne uprave Civilne zaštite u kojoj je potvrđeno da je ova firma ovlaštena da vrši nabavku u ime FUCZ. To znači da nije FUCZ tražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da Hodžićevoj firmi dozvoli bavljenje ovim poslom, kako se to uporno i krivo predstavlja. To je samo jedan od dokumenata koje je firma priložila kako bi dobila saglasnost za uvoz tačno određenog specifičnog proizvoda, u tačnoj količini, 100 komada. Tu saglasnost je firma i dobila.

Potrebno je još jednom objasniti jer je javnost u BiH dezavuisana i pod pritiskom glasova neobjektivnih i neobrazovanih: “Srebrena malina” imala je dozvolu za djelatnost veletrgovine medicinskim sredstvima, a dobijena dopunska jednokratna Saglasnost za respiratore (za 100 komada) bila je potrebna isključivo zbog toga što taj proizvod nije bio u Registru medicinskih sredstava Agencije.

Još je jedna kriva interpretacija koju nam Hodo, ali i mnogi drugi podmeću. Firma Fikreta Hodžića nije uvezla respiratore prije nego je dobila saglasnost. Pošiljka je došla na sarajevski aerodrom u subotu 25.4.2020.  a to ne znači i da je uvezena. Tek nakon preuzimanja iz skladišta i završetka svih procedura, kao što je pribavljanje saglasnosti Agencije, tek tada se može raspolagati medicinskim sredstvima i može se reći da su uvezena.

Da je bilo profesionalizma i potrebe za istinom, S.H bi uvažio/la činjenicu koju su objavile i Nezavisne, a ne bi jednu drugu krivo interpretirala. Zamjenom teza, krivim tumačenjem dokumenata državnih institucija i manipulacijama ovakvih kao Hodo, Fikret Hodžić, vlasnik firme iz Srebrenice, dodatno je gurnut na lomaču javnosti.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

0